DANES
24°C
11°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

KIRGIZIJA BLIŽJE DOBENU

V svojem letnem programu aktivnosti, ima TD Dobeno, med drugim uvrščena tudi različna potopisna predavanja, o tujih deželah, katera pritegnejo, številne obiskovalce. Najbolj so obiskane, potopisne reportaže, o nam, manj znanih, oddaljenih deželah. V četrtek 23. marca 2017, je bila ob 18. uri, v kmečkem turizmu Blaž, organizirana, še ena predstavitev, nam malo poznane dežele.

Svoje potopisno doživetje, v oddaljeni, srednje Azijski državi, KirgizijiI (Kirgizistan), z glavnim mestom Bišek, deželi kjer več kot polovica ozemlja presega 3000 m n. v., 30 vrhov, v gorski verigi Tienšan(nebeško gorovje), pa presega 6000 m, nam je slikovito približal, svetovni popotnik in naš sovaščan, Tone Burgar, ki je preživel v tej revni, redko naseljeni, še vedno pretežno nomadski in poljedelski državi, kar 17 dni. Predstavil nam je državo, ki je bila včasih v sklopu Sovjetske zveze in takrat doživela največji razvoj, na vseh področjih. Po osamosvojitvi 1991, pa je močno nazadovala. Deželo je pretresala borba za oblast, kar so znali izkoristiti razni tajkuni, ki so si prilastili kapital, ostali prebivalci pa živijo dokaj revno (morda zveni znano …). Potomci nomadskih plemen Kirgizov, 80% muslimani in nekaj vzorcev drugih ver, skupno skoraj 6 mio prebivalcev. Država ima manj kot 10% obdelane zemlje, ima pa velik vodni potencial, zaradi številnih in velikih ledenikov, tako da nekaj električne energije tudi izvozijo. V deželi pridelajo letno 20 t zlata, pravice za eksploatacijo, pa so prodali Kanadi. V zadnjem obdobju poskušajo ponovno oživiti turizem (v času SZ, precej razvit), a bo treba še veliko storiti.


Le 10% je obdelane zemlje

Tone nam je v dobro uro in pol trajajoči predstavitvi, zanimivo in doživeto, približal Kirgizistan, daljno deželo, ki je najbolj oddaljena od morja, na svetu. Predstavitvi je prisostvovalo skoraj 30 udeležencev in ob koncu smo s Tonetom še malo pokramljali in primerjali podobnosti z našo domovino.

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi