Mengeš

DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
14°C
Oceni objavo

Zaključni koncert Dirigentske šole z Mengeško godbo

Prvi konec tedna v aprilu je KD Mengeška godba v svojih prostorih gostila zadnje srečanje dirigentske šole, ki se je končala s sobotnim zaključnim koncertom v župnijskem domu Mengeš.
Dirigentski seminar oz. dirigentska šola deluje pod okriljem Zveze slovenskih godb, ki na leto organizira štiri srečanja, na katerih novi dirigenti in dirigentke vadijo z različnimi pihalnimi orkestri oz. godbami. V veselje nam je, da je bila tokrat tudi naša godba del tega zanimivega projekta. Idejni vodja in ustanovitelj dirigentske šole ter mentor je priznani glasbenik in dirigent, prof. Miro Saje, ki bdi nad bodočimi dirigenti, jih usmerja in daje napotke. Letošnje dirigentske šole se je udeležilo kar enajst dirigentov in dirigentk.
Petkov večer, 5. aprila, je bil namenjen spoznavanju z dirigenti in intenzivnim vajam, ki smo jih nato nadaljevali v soboto dopoldne. Vsak izmed dirigentov je godbenikom in godbenicam oddirigiral eno ali le del skladbe (odvisno od njene dolžine).
V soboto, 6. aprila, zvečer pa smo imeli v mengeškem župnijskem domu zaključni koncert. Zaigrali smo dve koračnici, solistično skladbo Xylo classics, pri kateri je bil solist Klemen Juvančič na ksilofonu ter tekmovalni program v obsegu štirih skladb, s katerimi se bomo predstavili na tekmovanju Zveze slovenskih godb v soboto, 25. maja, v Krškem.  Za zaključek pa sta mentor, prof. Saje in predsednik ZSG Boris Selko udeležencem oz. solistom dirigentom podelila priznanja za udeležbo na dirigentski šoli.
Čeprav je dirigentska šola namenjena predvsem dirigentom iz vseh koncev Slovenije, tudi gostitelj, torej v tem primeru naša Mengeška godba, s sodelovanjem pri takšnem projektu pridobi ogromno glasbenih izkušenj in novih znanj, poslušalci pa lahko vidijo, da ima dirigent še kako pomembno vlogo, ter da se pristopi, interpretacije skladb in dirigiranje posameznih dirigentov precej razlikujejo.
1/8

Gostujoči dirigent Janez Marin

Gostujoči dirigent Armando Mariutti je Mengeški godbi dirigiral Jupitrovo himno.

Pogled iz zadnje godbene vrste na godbo, dirigenta in občinstvo.

Mengeški godbi so dirigirala tudi dekleta. Na fotografiji obetavna dirigentka Urška Sikovšek.

Mengeška godba in dirigent Lovro Vrzelak.

Vito Opeka je oddirigiral Mengeško, ki smo jo skupaj tudi zapeli.

Koncert je povezovala Maja Keržič.

Udeleženci dirigentske šole z diplomami, v sredini pa prof. Saje in predsednik ZSG g. Selko.

Za uspešno izvedbo dirigentske šole se lepo zahvaljujemo prof. Miru Sajetu, Zvezi slovenskih godb, JSKD o. i. Domžale, g. župniku Marku Koširju za možnost izvedbe koncerta v župnijskem domu ter vsem, ki ste kakorkoli pripomogli pri organizaciji.

Besedilo: Maja Keržič
Foto: Miha Požar

Oglejte si tudi