JUTRI
21°C
16°C
SRE.
22°C
15°C
Oceni objavo

Učna in doživljajska pot Logaščica

V četrtek, 18. maja 2023, je v prostorih Brloga potekala predstavitev izdelane idejne zasnove za ureditev obvodnega prosotra Logaščice. Naloga je bila zaupana krajinskim arhitektom, Krajinaris, d.o.o., ki so na predstavitvi podali povzetek zasnove.

Župan Berto Menard je uvodoma podal še nekaj anekdot o odraščanju ob vodi, ter izrazil vizijo prostora Brloga za umestitev muzejske ali interpretacijske zbirke povezane z okoljsko infrastrukturo.  

Sama idejna zasnova ureditve učne poti obravnava zadnjo tretjino Logaščice, od območja nekdanjega Kavčičevega jezu dolvodno do izliva v ponor Jačka. Logaščica v tem delu teče v smeri Z-V in se pri Furlanovem mlinu obrne v smer J-S. Celotna dolžina obravnavanega območja obdelave znaša slab kilometer, v širino pa kolikor to dopuščajo narvane prostorke danost in omejitve ter morfologija naselja oziroma struktura zemljišč.

Podrobno so bile predstavljene posamične ureditve; območje Kavčičevega jezu, Furlanovega mlina, območje Pumpenhausa ter območje ponora. V razpravi pa se je rodilo kar nekaj zanimivih idej za dodatne smiselne ureditve od vodi.


Ob tem so udeleženci dobili priložnost sodelovanja pri izbiri urbane opreme, ki se jim zdi primerna ob taki učni in doživljajski poti. Poleg različnih klopi, so na plakatu mesto našla tudi mrežasta otroška igrala.

Idejna zasnova je vsekakor prvi korak k izvedbi, ki pa je v veliki meri odvisna od soglašanja direkcije za vode, saj gre za izrazito poplavni prostor.

Občinska uprava

 

 

Oglejte si tudi