Logatec

DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Dan Multiple skleroze

30.5.2020 je datum, ki je namenjen bolnikom z Multipla sklerozo. Vsako leto se v tednu pred dnevom Multiple skleroze dogajajo razni dogodki in ozaveščanje o tej bolezni. Namenjeni so bolnikom, njihovim svojcem, prijateljem, znancem in splošni javnosti, torej vsem, ki želijo izvedeti več o tej bolezni.

Letošnje leto pa so se stvari malce obrnile na glavo zaradi COVID 19 saj spadamo v ogroženo skupino, vendar nas to ni ustavilo. Združili smo se digitalno po geslom "Narazen, a vseeno povezani". Potekala je novinarska konferenca v digitalni medijski obliki s strokovnjaki nevrologi, fiziatri in bolniki. Slišalo in videlo pa se nas je tudi na TV.

Multipla skleroza je najpogostejša avtoimuna bolezen osrednjega živčevja, ki se pojavi predvsem pri mladih odraslih. Je poglaviten vzrok za invalidnost, pogostejša je pri ženskah. Rečemo ji tudi "bolezen mnogih obrazov" saj lahko poteka zelo različno, odvisno od mesta okvare možganske mielinske ovojnice.

Bolezen se za zdaj še ne da pozdraviti ali ustaviti. Imamo pa več zdravil, ki bolezen upočasnijo, a žal ne za vse oblike Multipla skleroze.

V Notranjski podružnici, ki obsega občine: Bloke, Borovnica, Cerkno, Cerknica, Idrija, Ilirska Bistrica, Logatec, Loška dolina, Pivka, Postojna in Vrhnika imamo trenutno 144 članov od katerih je 36 moških in 108 žensk.

Da izboljšamo svoje stanje se redno dobivamo v Logatcu na telovadbi, kije prilagojena za bolnike z Multipla sklerozo. Poleg imamo še športne aktivnosti, ki se zaključijo z tekmovanji, strokovna predavanja in tudi zabavna druženja, izlet. V vse skupaj pa vključujemo tudi svojce.


Oglejte si tudi