JUTRI
21°C
16°C
SRE.
22°C
15°C
Oceni objavo

Vzpostavili bodo 16 brezplačnih wifi točk

Log - Dragomer, 19. marec 2020 – Občina Log - Dragomer je bila uspešna pri prijavi na razpisu Evropske komisije WIFI4EU, kjer je dobila 15 tisočakov za vzpostavitev brezplačnih wifi točk po občini. Te morajo začeti delovati v naslednjih osemnajstih mesecih.

Tretji razpis evropsko financirane pobude WIFI4EU, v okviru katere je bilo med letoma 2018 in 2020 namenjenih 120 milijonov evrov za zagotovitev prosto dostopne internetne povezave na javnih mestih, je bil uspešen tudi za občino Log - Dragomer. Ta bo dobila 15.000 evrov, s katerimi bo vzpostavila 16 brezplačnih internetnih točk. Kot smo izvedel,i se je na tretji razpis prijavilo več kot 11.000 upravičencev iz vse Evropske unije, Norveške in Islandije, uspešnih je bilo 1780 občin, ki bodo prejele bon v višini 15 tisočakov. Na razpisu je bilo uspešnih 32 slovenskih občin, sredstva pa so se delila po načelu, kdor prej pride, prej melje. Občina se je sicer na razpis prijavila že konec leta 2018 ter v prvi polovici leta 2019, a ni bila izbrana za dodelitev finančnih sredstev. Ta so na prvem razpisu podelili v petih sekundah, na drugem pa so bila sredstva razdeljena v minuti.  »Pri kanalizaciji smo ulovili zadnji vlak za sofinanciranje z denarjem Evropske unije, pri informacijsko-komunikacijski infrastrukturi je drugače. Med prvimi občinami v Sloveniji smo zaznali ponujeno priložnost sofinanciranja. Za evropski denar smo se borili od samega začetka projekta v letu 2017. Tri leta smo vztrajali in s tretjo prijavo na razpis uspeli,« nam je razložil podžupan Simon Strgar. 

Občina bo v okviru pobude v središču Dragomerja vzpostavila šest dostopnih točk, pri osnovni šoli bodo delovale tri, v središču naselja Log pa 7 brezplačnih wifi točk. Komisija bo pokrila stroške opreme in njene namestitve, občina pa bo najmanj tri leta krila stroške povezljivosti in vzdrževanja opreme. »S tem projektom bomo našim občanom zagotovili brezplačen brezžični dostop do interneta na javnih prostorih. Zadovoljni smo, da bomo našim občanom omogočili enake pogoje in razvojne možnosti, kot jih imajo na tem področju drugi prebivalci Evropske unije,« še dodaja podžupan.

Na prvih treh javnih razpisih je bilo uspešnih 155 občin oziroma skoraj tri četrtine vseh občin v Sloveniji. Slovenija pa je iz naslova Inštrumenta za povezovanje Evrope – CEF, v okviru WiFi4EU pobude, uspešno pridobila 2.325.000,00 EUR sredstev za vzpostavitev brezžičnih Wi-Fi povezav na javnih mestih. 

 

V. L. 

 

 

 


Oglejte si tudi