Oceni objavo

Veselo martinovanje Društva upokojencev Log

Na že tradicionalno martinovanje se je Društvo upokojencev Log letos odpeljalo proti Štajerski, v Športni park Ribičija pri Mariboru. Že na vstopnih postajah se je med udeleženci izleta čutilo veselo pričakovanje. Bliže ko smo bili našemu cilju, bolj veselo je bilo razpoloženje v avtobusu.

Med potjo smo se ustavili na kavici v našem lepem knežjem mestu Celju. Organizator Matej nam je v kratkih besedah predstavil zgodovino tega danes lepega in hitro razvijajočega se mesta. Prvotna naselbina je nastala v času halštatske kulture, iz te se je razvilo močno keltsko naselje Keleja, ki so ga v 15. st. pr. n. št. osvojili Rimljani in ga imenovali Celeia. Razvilo se je v močno in cvetočo rimsko kolonijo. V srednjem veku so v njem zavladali Celjski knezi; živeli so na Celjskem gradu, ki je danes lepo obnovljen. Bili so najbolj pomembna in znana plemiška in vladarska družina v našem prostoru v tistem času. V slovenski literaturi in umetnosti je njihovo življenje najpogostejši zgodovinski motiv. Bratko Kreft, Oton Župančič, Danilo Švara in mnogi drugi so tu našli navdih za svoja literarna dela, drame, opere.

Mi smo se le na kratko sprehodili po mestu, si ogledali prenovljeno mestno središče z nekaterimi lepo ohranjenimi zgodovinskimi zgradbami, se podali do mestne tržnice, kjer so si nekateri obnovili zaloge lepo dišečih domačih mesnin, zelja in slastnih bučnih semenk. Nato smo krenili dalje proti našemu cilju.
Po ozki in zaviti cesti smo se mimo Maribora pripeljali do Ribičije, znanega gostišča in športnega parka z majhnim jezercem, kjer imajo pravi živalski vrt z veliko družino jelenov in srn, ki so nas vsi radovedno gledali in nam brezskrbno jedli iz roke. Komaj smo se po kratkem ogledu okolice in gostišča ter skupinskem slikanju posedli, že so nam postregli z aperitivom in majhnim prigrizkom. Duo Safari nas je še pred kosilom razveselil s prijetno glasbo in tako je bilo vse do konca našega veselega martinovanja. Po zelo okusnem Martinovem kosilu so člane že zasrbele pete in prvi plesalci so se zavrteli ob živahni glasbi. Naši člani so vsi neumorni plesalci, tako da je bilo plesišče kmalu polno, in tako je vladalo, vse do večera, živahno razpoloženje, s polno smeha in rdečih lic od plesa. Našega veselega razpoloženja so se nalezli tudi vinarji iz Jarenine, ki so se nam pridružili v gostišču in tudi na plesišču.

Vmes so naši gostitelji priredili krst vina, ki so ga pospremili s številnimi šalami. Gospod Smiljan, učitelj na srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru, pa nam je pripravil kratko, a zanimivo predavanje o pridelavi in sortah vina iz štajerskega vinorodnega okoliša ter nas povabil na pokušino nekaj slastnih štajerskih vin. Za popestritev razpoloženja nam je Matej pripravil še uganko o dolžini zelooo dolge salame, ki nam jo je zmagovalka velikodušno narezala in smo jo s slastjo pojedli. Veselega razpoloženja kar ni bilo konec, toda bilo je že pozno in morali smo se odpraviti proti domu. Vso pot so se po avtobusu razlegale prelepe slovenske narodne pesmi, saj so naši člani tudi izborni pevci. Ob slovesu smo se vsi udeleženci strinjali, da je bilo to eno najprijetnejših martinovanj doslej!


Članek napisala Marjeta Filipič, tajnica DU Log

Foto: Zlatko Verbič

Oglejte si tudi