DANES
18°C
13°C
JUTRI
22°C
14°C

S hitro akcijo preprečili poplavljanje Molščice

Premišljene in učinkovite poteze štaba Civilne zaščite Občine Log - Dragomer so ob poplavah, ki so novembra svojo moč pokazale predvsem na Igu, v Cerknici, Ilirski Bistrici in Loški dolini, zaščitile stanovalce ob Molščici.

Ekstremno vreme je tudi tokrat pokazalo svojo moč. Najbolj kritično je bilo ob Molščici, ki tudi sicer velja za enega najbolj poplavno problematičnih vodotokov v občini. Struga potoka je po dvodnevnem intenzivnem deževju postala preozka in Molščica je začela ogrožati stanovanjsko hišo ob Molski cesti. Kot nam je pojasnil Pavel Remškar, poveljnik gasilske enote Log - Dragomer, je štab civilne zaščite po ogledu stanja na terenu odločil, da je nujen intervencijski poseg v potok, in na pomoč poklical koncesionarja z gradbeno mehanizacijo. »Čiščenje Molščice smo začeli pri avtocesti in nadaljevali po Molski cesti. Po pol ure dela je postalo jasno, da en sam bager ne bo mogel očistiti trase, ki bi omogočala zagotavljanje varnosti ogroženih objektov ob Molski cesti glede na stanje v potoku in padavine.« Izvedeli smo, da so zato na pomoč poklicali še enega bagrista z ekipo. V triurni akciji so ogrožene objekte pred poplavami zavarovali z varnostnim izpustom vode na travnik, ki je tudi sicer predviden za morebitne poplave. Pri akciji je poleg dveh koncesionarjev sodelovalo še pet gasilcev PGD Log.

Naj ob tem omenimo, da je sanacija vodotoka Molščica uvrščena v letošnji proračun. Dela bi Občina Log - Dragomer in Agencija Republike Slovenije za okolje morali začeti v teh mesecih, a kot smo izvedeli, trenutno še potekajo usklajevanja. Sanacija pa bi naj bi se po novih podatkih, glede na to, da je pred vrati zima, začela najpozneje do pomladi. V načrtu je sanacija najbolj kritičnega dela potoka, kjer je ozko grlo. Gre za del med regionalno cesto in Šolsko cesto. V proračun je občina uvrstila tudi ureditev in razširitev Molske ceste, in sicer v delu, kjer bo potekala sanacija vodotoka.

Poleg omenjene intervencije so gasilci na pomoč stanovalcem hiteli tudi na Lukovico. Tam so poskrbeli za črpanje vode iz gradbene jame na delovišču ob regionalki. Domačini so nam povedali, je skorajšnja poplava posledica  poškodb cevovoda studenca ob gradnji pločnikov.

1/2


 

Za vzdrževanje vodotokov odgovorni tudi lastniki zemljišč

Vzdrževanje rečnih strug in drugih vodnogospodarskih objektov je v domeni države (ministrstva za okolje in prostor). Rečne struge večinoma vzdržujejo koncesionarji, kakovost pa je odvisna od sredstev, ki pa jih je v proračunu države premalo, da bi vodotoke redno vzdrževali.

Čeprav bi za vzdrževanje vodnih in priobalnih zemljišč morala skrbeti država, pa imajo dolžnosti tudi lastniki zemljišč. Lastniki zemljišč, tako lokalne skupnosti kot zasebni lastniki, vodnega ali priobalnega zemljišča, morajo zagotavljati košnjo in odstranjevanje čezmerne zarasti na bregovih, odstranjevati morajo plavje, odpadke in druge opuščene in odvržene predmete ter snovi z vodnih in priobalnih zemljišč ob vodah 2. reda. Poleg tega pa ne smejo ob vodna in priobalna zemljišča odlagati materialov in snovi.

 

V. L., Foto: facebook

Oglejte si tudi