DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Društvo DVIG marca in aprila

Zbor članov
Konec marca smo na zboru članov DVIG pregledali opravljeno delo v letu 2017 in načrte za leto 2018. Vse dejavnosti so v letu 2017 sledile petim strateškim usmeritvam: razvijanje bralne kulture pri najmlajših in odraslih, s spoznavanjem izključno slovenskih avtorjev krepimo spoštovanje in ljubezen do slovenske besede in slovenstva (bralni krožek; bralni krožek Od pravljice do lutke za najmlajše); organizacija izobraževalnih srečanj z uglednimi strokovnjaki (s Sašo Einsiedler in dr. Matjažem Gamsom), spoznavanje življenja v preteklosti in znamenitosti v naši občini (3. številka revije Pogovori z občani, študijski krožek, ki je zaključil delo z zloženko Lipa na Lukovici - revija je brezplačna in jo lahko naročite na dvig@iold.si, zloženko si lahko ogledate na spletni strani iold.si); celoletne izobraževalne dejavnosti v študijskih krožkih (Živeti z rakom – pogovori z Darjo Rojec ter Slovenska in svetovna stavbna dediščina) in učenje tujih jezikov (angleščina, španščina in francoščina), medgeneracijsko sodelovanje (pomoč učencem naše osnovne šole pri matematiki, slovenščini in angleščini), razvijanje kakovosti izobraževalnih dejavnosti (usposabljanje naših mentorjev, pridobivanje licenc za izobraževalno delo, predstavljanje naših dosežkov tudi izven občinskih meja).
Strateškim usmeritvam ostaja DVIG zvest tudi v letu 2018. Nadaljevali bomo z bralnimi krožki, organizacijo predavanj z uglednimi strokovnjaki in celoletnimi izobraževalnimi dejavnostmi. V 4. številki revije Pogovori z občani bomo predstavili dva staroselca, Francija Rusa in Mira Zorca, ter nekdanjega učenca naše osnovne šole Nejca Sajeta. Letošnja tema študijskega krožka je Vodni viri, občani, ki so ali še uporabljajo lastne vire, nam jih bodo predstavljali v besedi in sliki. Nadaljevali bomo tudi s pomočjo učencem naše osnovne šole. Načrtujemo dva nova izobraževalna programa: tečaj računalništva v sodelovanju z obema društvoma upokojencev in tečaj fotografije. 

Obe zloženki Kaj smo naredili v letu 2017 in Program dela 2018 si lahko ogledate na spletni strani iold.si. Za kulturni program ob tem srečanju so poskrbeli študentje angleščine. Svoje znanje angleščine so predstavili z recitacijo ene kitice Prešernovega Povodnega moža in s pesmijo O my darling Clementine. Žal se je zbora udeležilo manj članov, kot smo pričakovali, vsem, ki so se opravičili, obljubljamo, da prihodnje leto zbora ne bomo sklicevali dan pred velikonočnimi prazniki.

Olga Drofenik

Predavanje Pomen branja kakovostnih otroških knjig

Aprila smo v sodelovanju z OŠ Log - Dragomer organizirali predavanje dr. Dragice Haramija, profesorice na Filozofski in Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, z naslovom Pomen branja kakovostnih otroških knjig. Predavateljica nam je na izredno prijeten in zanimiv način predstavila pomen branja knjig in slikanic našim otrokom. Z branjem dobrih slikanic otroci že v predšolskem obdobju razvijajo sposobnosti na vseh področjih: jezik, umetnost, družba, narava, matematika, gibanje, kognitivnem, socialnem, čustvenem, estetskem, moralno-etičnem in motivacijskem. Predavateljica nas je vse navdušila s svojo zavzetostjo in dobrim poznavanjem področja. Po končanem predavanju je odgovarjala še na vprašanja staršev in starih staršev.

 

Računalniški tečaj

V sodelovanju z DU Dragomer - Lukovica, DU Log in občino smo organizirali začetni in dva nadaljevalna računalniška tečaja. Najprej smo izpeljali anketo, s katero smo ugotavljali interes po učenju računalništva, nato pripravili predlog o financiranju tečaja in ga uskladili z občino, ki je plačala predavatelja, študentje pa najem učilnice, nato pa v dogovoru z mentorjem g. Markom Gerbcem izpeljali tečaj in pripravili kratko poročilo za občino. Pripravljamo tudi oceno tečaja (mnenja študentov o tem, koliko so napredovali, kako ocenjujejo svoje novo zanje in kašne spremembe predlagajo za prihodnje tečaje). Njihova mnenja in predloge bomo v dogovoru z mentorjem upoštevali pri organizaciji naslednjih tečajev v sodelovanju z občino. 
Na slavnostni prireditvi je župan podelil študentom potrdila o uspešnem dokončanju računalniškega tečaja, ki smo ga zaključili s predavanjem Umetna inteligenca za starejše, ki ga je pripravil dr. Matjaž Gams s sodelavci iz odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Seznanili smo se z njihovimi projekti, ki niso namenjeni le strokovnim krogom, pač pa so splošno uporabni v vsakdanjem življenju, pri pridobivanju informacij, seznanjanju z lokalnimi dogodki, s pomočjo starejšim. Udeleženci so se najbolj zanimali za sistem pomoči starejšim, velikokrat osamljenim osebam, ki ne morejo ali pa ne znajo poklicati pomoči. Ti dobijo uro, ki zazna spremembe njihovega gibanja, padce ... in sama pokliče pomoč. Vse njihove aplikacije so dostopne in uporabnikom prijazne.

Nika Gams

 

Oglejte si tudi