DANES
26°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Dela so v zaključni fazi

Gradnja kanalizacije in vodovoda ob regionalni cesti je v poletnih mesecih v polnem razmahu. Izvajalci prehitevajo roke, predvsem zaradi sočasne gradnje kolesarskih stez in pločnikov.
Na gradbišču ob regionalni cesti, kjer polagajo kanalizacijske in vodovodne cevi ter gradijo kolesarske steze, je v poletnih mesecih zelo živahno. Gradbeni stroji od jutra do poznega popoldneva ropotajo na dveh gradbiščih. Kot nam je zaupal vodja nadzora Mitja Gamser, izvajalec z deli celo prehiteva: »Rok za dokončanje kanalizacije in vodovoda je 24. december, a gradnja prehiteva zaradi sočasne gradnje kolesarskih poti in pločnikov ter terminskih rokov za izgradnjo teh.« Kot smo že poročali, morajo biti kolesarske steze ter križišča končani do 20. decembra, zaradi česar morajo cevi, ki so umeščene v traso kolesarskih stez, položiti že bistveno prej. Kot pravi nadzornik, bi se lahko gradnja kanalizacije in vodovoda končala do oktobra.

Zaupal nam je še, da je večina dela že opravljenega. Izvajalec je tako v poletnih mesecih že položil 1,5 kilometra kanalizacijskega omrežja, položiti pa je treba še okoli 100 metrov cevi pri odcepu za osnovno šolo. Glavnino del so prav tako že opravili pri vodovodu, ki ga polagajo na trasi kolesarskih stez. »Manjka še 70 metrov priključnega vodovoda,« je povedal Gamser. Sicer pa je v okviru kanalizacijskega projekta predvideno še polaganje dveh nizkonapetostnih električnih vodov za črpališči ter del priključnega voda za čistilno napravo.

Kanalizacijski sistem je gravitacijsko-tlačni, cevi so položene na globini od 1,5 do 3 metrov. Kot nam je povedal naš sogovornik, je večina kanalizacijskih cevi položenih klasično, z izkopi z mehanizacijo, polaganjem cevi in zasipi. Del kanalizacije ob vodotokih pa so gradili s pomočjo gradbene mehanizacije za vodeno vrtanje, s pomočjo katere so podvrtali teren in skozi rov nato vlekli kanalizacijske cevi. Ob gradnji kanalizacije in vodovoda je bilo treba izvesti še okoli deset podvrtanj pod cesto, ki so jih uporabili, da ne bi poškodovali cestišča, ter tudi zato, da ne bi bilo treba zapirati ceste. Sočasno z gradnjo glavnega kanalizacijskega voda so bili do mej zasebnih zemljišč izvedeni tudi hišni priključki.

1/3



Sicer pa smo Gamserja še povprašali, ali so pri gradnji omrežja izvajalci imeli kakšne težave: »Tako kot pri drugih tovrstnih projektih so se tudi tu pojavile ovire, ki pa smo jih sproti operativno reševali. Vendar situacija ni bila kritična.«

 

V. L.

 

Foto: V. L.

Oglejte si tudi