Ljubljana

DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
13°C
Oceni objavo

KAKO PREMAGOVATI PRAZNIČNO DEPRESIVNO RAZPOLOŽENJE IN DEPRESIJO

Prihajajo za mnoge najljubši prazniki v letu-Božič in novo leto, ki jih pogostokrat preživimo z družino in prijatelji. Druga, temnejša plat teh praznikov pa je, da lahko pri marsikom povzročijo depresivno vzdušje, ali poglobijo depresijo tistih, ki za to boleznijo bolehajo.

Ločiti moramo med depresivnim razpoloženjem in depresijo. Depresivno razpoloženje je trenutno slabo razpoloženje, ki posameznika lahko pahne v slabo počutje, ter malodušje ali globoko žalost. Morda je kdo v odhajajočem letu izgubil koga bližnjih, svojcev ali sorodnikov s katerimi je še leto poprej skupaj praznoval te praznike. Spet drugi je šel skozi boleče obdobje separacije ali ločitve od partnerja. In če je še lansko leto praznoval božič in novo leto s svojo družino, partnerji in otroci, je letos morda osamljen in izgubljen. Tretji je v naravni nesreči ali kakšni drugi katastrofi izgubil svoj dom, nekdo četrti pa je bil izgnan iz svoje države ali je moral iz nje zbežati zaradi življenjsko nevarnih razmer ali vojen. Marsikdo pa je tudi izgubil službo. Življenjskih situacij, ki nas »spravijo na tla,« je lahko veliko in povsem naravno je, da nekdo, ki ga je doletela velika osebna ali družinska tragedija, ne bo delil evforije, radosti in veselja z ostalimi. Žalovanje za izgubljenim je normalen proces, kjer »čas celi rane,« zelo pomembna v težkih trenutkih pa je tudi podpora svojcev in prijateljev. A depresivno razpoloženje je prehodne narave, ki počasi izgublja na svoji moči, ko se posameznik ponovno notranje krepi in bogati. 

 

Depresija pa je duševna bolezen, ki nas lahko doleti brez pravega razloga in ni nujno da ima vzrok v zunanjih dejavnikih. Je stanje malodušja, ko človek zares globoko začuti nesmiselnost življenja in želi opuščati najosnovnejšo skrb zase ali razmišlja, da bi najraje kar končal svoje življenje. Mnogi svojci, ki ne poznajo znakov depresije pa mislijo, da je oseba naenkrat postala »lena«; nič ne bi več počela, nikamor se ji ne ljubi, ne veselijo je več niti stvari, ki so jo v preteklosti. A tudi depresijo se da premagati! Pri tem je zelo pomembna podpora in razumevanje bližnjih, ter svojcev in sprejemanje strokovne pomoči. Ko sem nekaj časa delala z duševnimi bolniki, tako prostovoljno, kot tudi strokovno, mi je neka gospa, ki je že dlje časa obolevala za močno depresijo ob pogovoru povedala, da ji je njena zdravnica poleg medikamentozne terapije »predpisala« vsaj dve uri gibanja na svežem zraku vsakodnevno!


 

Ne glede na to, ali je oseba le v trenutnem depresivnem razpoloženju, predvsem zaradi okoliščin in zunanjih dejavnikov, ali pa oboleva za depresijo kot psihično boleznijo, je pomembno, da jo med prazniki povabimo v svoj krog prijateljev, znancev in sorodnikov, četudi ta trenutek ni najboljša družba. V osami se depresivno razpoloženje ali depresija v tem prazničnem obdobju lahko le še poslabšata! In morda bomo s tem, da bdimo nad bližnjimi in bomo skupaj z njimi prehodili ta »grenek del« njihove poti, celo preprečili najhujše! 

 

Zapisala: 

mag. Klementina Sambolič

Društvo Sinergija Ljubljana

 

 

 

Oglejte si tudi