Ljubljana

DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Sodnica leta 2019 je MOJCA MAVRIČ

Gimnastična zveza Slovenije (GZS) je v soboto, 25.1. 2020, v Ljubljani ob robu tradicionalnega kongresa nagradila tudi svoje najuspešnejše športnike, društva in športne delavce. Po pričakovanjih so v absolutni kategoriji nagrade za najboljše v minulem letu prejeli telovadca Teja Belak in Sašo Bertoncelj ter ritmičarka Jekaterina Vedenejeva.

 

Sodnica leta je postala Mojca Mavrič. Ob Belakovi je drugo mesto v točkovanju za športnico leta osvojila Tjaša Kysselef, tretje pa Adela Šajn.

 

Teja Belak se je z drugo oceno kvalifikacij preskoka spomladi prebila v finale evropskega prvenstva in s tem napovedala prvo žensko gimnastično kolajno na velikih tekmovanjih. A je v Szczecinu nato v finalu padla in prvenstvo stare celine končala na osmem mestu.

 

Zato je poleti še toliko bolj nenadejano prišla do prve velike kolajne kar na evropskih igrah, ko je v Minsku ugnala vso konkurenco. Na zadnjih tekmah pred igrami je v Osijeku in Kopru v svetovnem pokalu zasedla prvo in drugo mesto, a vseeno je bila zlata kolajna, s katero je Belakova spisala del slovenske gimnastične zgodovine, presenečenje.

 

“To je moj uspeh kariere in obliž na rane po smoli na evropskem prvenstvu. V kvalifikacijah smo bile tekmovalke izenačene, vedela sem, da lahko osvojim kolajno, a zlata nisem pričakovala. Res sta mi uspela dva odlična skoka,” je po zmagi v Minsku dejala Belakova, ki ji je v nadaljevanju sezone jeseni kljub zmagi v Mersinu in drugemu mestu v Sombotelu nato na svetovnem prvenstvu nepričakovano spodrsnilo v boju za olimpijske igre v Tokiu.

 

Petindvajsetletna Ljubljančanka sicer še ima možnosti za nastop na OI; po Rio de Janeiru 2016 si bo skušala drugo zaporedno pot na OI priboriti prek svetovnega pokala. Vse bo znano konec marca. Po razočaranju na SP je jeseni vseeno nastopila na turnirju prvakov v Cottbusu, kjer je za dober konec sezone svetovnega pokala na preskoku končala na zmagovalnem odru – osvojila je srebrno kolajno.

 

Vir: @sportal 

https://siol.net/sportal/drugi-sporti/najvecji-ponos-slovenske-gimnastike-bertoncelj-belakova-in-vedenejeva-517218

Oglejte si tudi