JUTRI
21°C
10°C
ČET.
20°C
13°C
Oceni objavo

KAKO SMO LAHKO DOBRODELNI MED PRAZNIKI

V teh predprazničnih dneh smo z mislimi pri svojcih in vseh, ki jih imamo radi. A nam mediji ponujajo še več priložnosti, da darujemo in polepšamo to mrzlo zimo tudi tistim posameznikom in družinam, ki našo pomoč resnično potrebujejo!

Ob zelo mrzlem zimskem sprehodu po okolici me nenadoma prešine kako sem lahko srečna, da se bom lahko vrnila na toplo v moj novi dom, medtem ko mnogi nimajo te sreče! Poletja, spomladi, jeseni so najmanjši problem za brezdomne, a večkrat se pozimi vprašam: "Koliko jih pomrzne v tem mrazu, pa sploh ne (z)vemo?" Zato sem sama v teh mrzlih dneh še bolj pozorna, da kakšnemu mimoidočemu brezdomcu stisnem v roko nekaj "drobiža" več. "Da bi mu le služil, da se malo pogreje, pomislim!"

 

Medtem, ko vedno kaj delam za računalnikom, rada prisluhnem tudi radiu. Ta, ki ga poslušam jaz ima dve prav posebni humanitarni akciji! In sicer eno poleti, tik pred dopusti, ko velik radijski dobrodelnež zbira denar za otroke; pozimi pa je "ta drugi,"ki je zaradi tega, ker je v prvi vrsti "tisti zabavljač z juga," po moje večkrat spregledan kot mož z velikim srcem! V teh predprazničnih dneh bo kmalu njihov 28-urni dobrodelni maraton, v katerem so v lanskem letu za revne družine skupaj s poslušalci zbrali kar trideset tisočakov! Če se jim v tem izjemni dobrodelni akciji nimamo možnost pridružiti, potem res ne vem kje jo imamo?

Tej akciji se je pridružila tudi ena izmed verig trgovin pod sloganom: "Čarobni prazniki za vse" in če ne drugače, se lahko tam odločimo, da bomo donirali 0,5 eur ali 5 evrov.

 

Potem so tu dobrodelni zimski koncerti raznih humanitarnih organizacij, ki ves čas izvajanja koncerta, pa tudi po njem, zbirajo prispevke darovalcev. Po navadi ti gredo za uboge družine.

1/2

Brezdomec pozimi

Starostnik na toplem

 

Seveda pa je najlepše pričeti pred "sosedovim pragom" in naši obnemogli sosedi, ki ne zmore več praznične peke, odnesti nekaj domačih božično-novoletnih piškotov ali potice in si vzeti čas zanjo ob prijetnem klepetu. Predvsem pa bodimo pozorni na člane ožje in širše družine, predvsem tiste, ki imajo najmanj!

 

Vsakič, ko gremo v trgovino, lahko namesto (pre)velike potrošnje za hrano in darila za svoje, potrošimo kakšen evro manj in ga stisnemu neznancu, ki nas čaka pred vrati. Morda bomo ravno mi tisti, ki bomo prispevali k temu, da bo dočakal jutrišnji dan...


 

Za Društvo Sinergija Ljubljana:

mag. Klementina Sambolič

Oglejte si tudi