Oceni objavo

Dnevi medgeneracijskega učenja

V tednu , ki je za nami je potekal Teden medgeneracijskega učenja na Ljudskih univerzah po Sloveniji. Nekaj utrinkov z otvoritvene prireditve Sinergija za učenje, ki je potekala na Cenetu Štuparju Ljubljana predstavljamo tudi tukaj.

Pod okriljem Zveze ljudskih univerz Slovenije in ob finančni podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in 
šport na Ljudskih univerzah so vrata odprli Centri medgeneracijskega učenja (CMU). Namenjeni so spodbujanju pretoka znanja in ustvarjanju vzajemne sinergije, ki nastane pri tovrstni medgeneracijski izmenjavi. 

 

 V CMU se je mogoče brezplačno vključiti v raznovrstne, skrbno načrtovane in vsebinsko pestre dogodke, ki zadovoljijo najrazličnejše potrebe. Njihovo povezovalno in izobraževalno vlogo je prepoznal tudi častni pokrovitelj projekta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki ob tem dodaja: »Znanje nima let in ne pozna starosti. Bolj ko ga deliš, več ga imaš in več ko ga dobiš, bolj ga ceniš. Morda se sliši čudno, je pa čudovito

 

Prireditev, namenjena predstavitvi delovanja centrov medgeneracijskega učenja, je v sproščenem vzdušju izpostavila tudi problematiko pogosto neupravičenih stereotipov, ki se med predstavniki različnih generacij pojavijo zaradi nezadostne komunikacije in pomanjkanja informacij. Moderatorka Anja Križnik Tomažin je iz tega razloga na začetku izpostavila vlogo  medgeneracijskega prenosa znanja, ki posamezniku daje širino, saj doprinese k razumevanju stališč in ravnanj posamezne generacije ter tako gladi medgeneracijski šum in pomembno vpliva na družbeni napredek.

 

Sodelovanje vseh generacij je tako po njenem mnenju ključno za pozitiven izhod iz vsesplošnega negativizma, ki ga je prinesla gospodarska kriza. O zgoraj naštetem je Anja na okrogli mizi razpravljala z gosti, tudi častnimi ambasadorji projekta, in sicer s Tanjo Žakelj, zmagovalko v skupnem seštevku svetovnega pokala v olimpijskem krosu, slovensko kolesarko leta 2013 in predstavnico najmlajše generacije Y; Tinkaro Kovač, priznano slovensko glasbenico in predstavnico generacije X; Zvezdano Mlakar, igralko, voditeljico in predstavnico generacije otrok blaginje ter Mitjo Rotovnikom, direktorjem Cankarjevega doma ter predstavnikom generacije veteranov.

 

Ljubljanski dnevi medgeneracijskega učenja, ki jih podpira tudi župan MOL Zoran Janković, so se v prostorih Ceneta Štuparja - Izobraževalnega centra Ljubljana pričeli s polno paro. Največ pozornosti so požele delavnice Uspešno podjetništvo brez informacijske podpore, kjer je obrtnik leta 2012 Marko Kajzer preko namizne igre Firma Kids na zabaven način podal poslovne nasvete dijakom, članom podjetniškega krožka na Srednji ekonomski šoli Ljubljana. Na okrogli mizi Kultura za vse okuse in generacijeki jo je moderirala Zvezdana Mlakar, pa so Tinkara Kovač, Murat in Mitja Rotovnik o povezovalni vlogi kulture razglabljali z veterani in otroci, ki so z žarom delili tudi svoja stališča.

 

Na delavnici Ne bojim se te, sodobna tehnologija! so predstavniki mlajših generacij veterane, željne znanja in razumevanja delovanja naprav, poučili o uporabi tabličnih računalnikov in mobilnih telefonov, ki jih je ob tej priložnosti posodila družba Si.mobil. Ganljiva pa je bila tudi osebna pripoved mladostnika iz Afganistana, ki je skupaj z družino zapustil domovino in se soočil z mnogimi kulturnimi šoki ter razlikami med načinom življenja. Delavnice, ki se nadaljujejo tudi v prihodnjih dneh, so  predstavile vse tri prevladujoče modele medgeneracijskega sodelovanja, saj upoštevajo situacije, kjer so starejši kot mentorji in svetovalci mlajšim; tiste, kjer lahko mlajši poučujejo starejše in tudi tiste, namenjene vzpostavljanju heterogenih skupin, ki si s skupnimi močmi prizadevajo za izboljšanje življenja v skupnosti.

1/13













 

Centri medgeneracijskega učenja s skrbno zastavljenim programom predstavljajo projekt, ki odraža potrebe čisto vseh generacij v Sloveniji, saj s svojo združevalno, povezovalno in izobraževalno noto prinašajo zagon za izboljšanje življenja v skupnosti in delujejo kot dodatna spodbuda za aktivno učenje v vseh življenjskih obdobjih. S spodbudo za osebnostno rast, izboljšanje medgeneracijskega položaja in z željo po premostitvi nastale zevi med generacijami, vas zato najlepše vabimo, da se nam na njih pridružite tudi vi.

Oglejte si tudi