Ljubljana

DANES
26°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Prenovljeni trije arheološki parki

V Ljubljani so zaživeli trije prenovljeni arheološki parki: Rimski zid, Emonska hiša in Zgodnjekrščansko središče.

Uradno odprtje bo danes v petek 28. septembra na Rimskem zidu ob 17. uri. Prestolnica se tako ponaša s sodobno in situ predstavitvijo kulturne dediščine, ki v obliki krožne poti EMONA po rimski Ljubljani obiskovalcem omogoča neposredno srečanje z antično dediščino. Skupaj s programi za domače in tuje obiskovalce, ki vključujejo strokovna in turistična vodenja, samostojni oglede, otroško pot, QR-kode, itd., je tako Ljubljana bogatejša za sodobno urejene arheološke parke v samem mestnem jedru.

 

Novost je krožna pot EMONA, ki po rimski Ljubljani povezuje deset prepoznavnih točk antičnih spomenikov, ki so opremljene z razlagalnimi tablami. Za obsikovlace so na voljo zemljevid Emone, posebni otroški vodnik Emona od E do A, so pametnimi telefoni pa lahko dostopajo do dodatne zvočne in slikovne informacije preko sistema QR-kod.

 

Zanimivost pa so tudi novi popularizacijski programi in dogodki. Novi programi so: Rimski duhovi oživijo (kostumirano vodstvo po emonskih spomenikih),  Rimski dan (enodnevni program različnih delavnic), Arheologija je kul (pedagoški program); prenovljeni pa:  Arheopeskovnik, Po sledeh antične Emone, Marcus in drugi.

Dela, ki so bila opravljena na Rimskem zidu, Emonski hiši, Zgodnjekrščanskem središču, informativne table, programi vodenja, promocijsko gradivo, načrt upravljanja so znašali skupaj 410.000,00 EUR, od tega je MOL prispevala 61.500,00 EUR, evropski skladi pa 348.500,00 EUR.


Kristalni bazenček. Foto: Matevž Paternoster, MGML.

Oglejte si tudi