Ljubljana

JUTRI
21°C
14°C
SOB.
24°C
11°C
Oceni objavo

MIGAJ, KARANTENI NAVKLJUB!

Če sem prejšnji članek posvetila prehrani s katero bomo kljub karanteni naša telesa nahranili z zdravimi minerali, vitamini in ostalimi potrebnimi snovmi, pa sem tudi napovedala, da bom tokrat pisala o gibanju v karanteni, s katerim bi ohranili prožna telesa, da preveč ne zakrnimo, pa vendar tako, da pri tem ne bi z našim gibanjem ogrožali drugih.

Sama se že pred karanteno vedno bila v preveliki skušnjavi k sedenju, a ker sem zelo dinamična, sem bila razpeta med tem, da se vseeno »spustim iz ketne« in vržem v kakšen šport. Bila sem že zelo intenzivno vpeta v delu na svojem telesu v fitnesu, vedno znova se vsakih nekaj let vrnem k teku, kjer lahko spustim na plano vso odvečno energijo, a hkrati so mi ustrezali bolj meditativno-duhovni »športi« kot sta joga in meditacija. 

Tako, da sem vedno bila nekoliko v dilemi kaj med številnimi vadbami zase izbrati za ohranitev zdravega in prožnega telesa. Da pa je protislovje še večje, mi v skladu z mojim pisateljskim duhom ustreza tudi veliko sedenja (kako bi ga sicer drugače opravljala?)! No in potem je tu še karantena, kjer nas ves čas preko medijev pozivajo, katerih vrst športov naj se ne lotimo, da reševalci z nami ne bodo imeli preveč dela. To trenutno naj ne bi bili ekstremnejši športi v naravi, kjer smo več podvrženi tudi nesrečam. Torej za ljubitelje gora odpade plezanje v gore (če se želite tja odpraviti sami, pa sploh!), nekako pa je odsvetovano tudi kolesarjenje. Pa sprehodi v naravi ob obljudenih točkah, kot so zelo obiskovana sprehajališča, parki, bližnji hribi, itd.

Kaj torej izbrati? Dokler smo v karantenah, je bolj zaželeno gibanje znotraj naših stanovanj, kot na prostem. Zato bi bilo dobro, da upoštevamo tudi te smernice! Eni imajo v svojih prostorih pravi fitnes v malem, torej jim to ne bi smelo predstavljati problema: tekač, sobno kolo, steper, klop za trebušnjake, veslač, uteži za krepitev mišic rok in nog in ostale naprave, ki se jih odlično da združiti z namenskim gledanjem televizije ali poslušanjem glasbe, da malo pozabimo na napor!  Pomembno pa je izbrati tudi letom primerno vadbo! Namreč, mladosten in vitalen videz, ter mladostno počutje in nabitost s svežo energijo, kot da jih imamo še vedno 25, še ne pomeni najmlajšega telesa! Moja izkušnja je, da še leto dni nazaj, ko sem ponovno pričela skrbeti za kondicijo in sem se lotila teka (na prostem), me je tako pričelo boleti desno koleno, da mi je do teka dobesedno minilo in se ga od lanske pomladi, ko sem se komaj »privlekla« domov, še nisem lotila. Sedaj se ponovno psihično pripravljam »na veliki met,« a se hkrati sprašujem, ali je zame, po 40-em, to še vedno primerna oblika športa? Zato sem to leto veliko raje preživela ob dolgih hitrih, večkilometrskih sprehodih v naravi, tudi »v hrib še vedno potegnem,« hkrati pa se nadiham še svežega zraka. Zato tehten razmislek o tem kakšno vadbo izbrati zase, ni odveč!

1/2


In če se vrnem k vadbi v notranjem prostoru, so ustrezne vadbe: joga, pilates, aerobika idr. , meditacijo bi težko uvrstila med šport, temveč bolj duhovno nadgradnjo  joge. Obstaja tudi miselna vadba za krepitev koncentracije; sama sem v centru za jogo pred leti opravila tečaj MBSR vadbe, ki združuje body scan, jogo, ter meditacijo. In moram reči, da mi je združitev teh komponent zelo ustrezala! Pri body scanu gre za sprostitev telesa z ležanjem na blazini, brez gibanja, samo s pravilno usmerjenimi mislimi. Lahko si pomagate s CD-jem za vadbo, če ga imate.

Možnosti za gibanje je skratka tudi znotraj naših prostorov  veliko, čeprav smo v lepih sončnih spomladanskih dnevih, ki prihajajo, vsi radi združili našo priljubljeno obliko gibanja z naravo. A letošnje leto pač ne gre in moramo gibanje v naravnem okolju skrčiti na minimum. Saj je to, da ohranimo naše zdravje dolgoročno, trenutno pomembnejše od naših želja, pa tudi telesnih potreb. 

Od vas se poslavljam s sloganom, o katerem čivkajo že ptički na veji:

#ostani doma #ostani zdrav

 

Za Društvo Sinergija Ljubljana: 

Klementina Sambolič

Oglejte si tudi