DANES
26°C
12°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Ura za Zemljo

Zatemnitev Gradu in opazovanje zvezd

Ljubljana se bo v soboto, 23. marca 2013, med 20.30 in 21.30 uro pridružila največjemu okoljskem projektu sveta Ura za Zemljo.

Na zatemnjenem Ljubljanskem gradu boste lahko opazovali zvezde, sprehajali se boste po zatemnjenih Plečnikovih Arkadah Ljubljanske tržnice, v temi bodo Plečnikove Žale, luči pa bodo ugasnila tudi nekatera javna podjetja. 


Opazovanje zvezd z Ljubljanskega gradu bo potekalo v organizaciji društva Temno nebo Slovenije.

Svetlobno onesnaževanje

Na zatemnjenem Ljubljanskem gradu bomo opazovali zvezde, sprehajali se bomo po zatemnjenih Plečnikovih Arkadah Ljubljanske tržnice, v temi bodo Plečnikove Žale, luči pa bodo ugasnila tudi nekatera javna podjetja.


Ura za Zemljo je iniciativa in partnerstvo z WWF (World Wide Fund for Nature), eno največjih in najbolj spoštovanih svetovnih neodvisnih organizacij za okolje, ki ima skoraj pet milijonov privržencev, in Leo Burnettom.

Prevelika količina umetne svetlobe vpliva na življenje na Zemlji, ki se je razvilo prav v naravnem ritmu med menjavanjem dneva in noči. Motnje tega ritma negativno vplivajo na počutje in zdravje ljudi ter ostalih živih bitij in celo ogroža obstoj nekaterih skupin živih bitij. V okviru svetovne pobude Ura za Zemljo želimo spomniti na pomen umetne svetlobe in hkrati opozoriti na negativne učinke, ki jih pretirano osvetljevanje prinaša.

Delite doživetja

 

Svoja doživetja in ideje, kako preživeti Uro za Zemljo, lahko poleg fotografij zatemnjenih objektov v albumu »Knjiga obrazov Ljubljane« objavite na našem Facebooku: https://www.facebook.com/MOLjubljana. Najzanimivejše bomo objavili tudi na podstrani Zelena prestolnica: http://www.ljubljana.si/si/zelena-prestolnica/, skupaj z ostalimi pomembnimi informacijami s področja svetlobnega onesnaževanja.

Zatemnjeni objekti


V soboto med 20.30 in 21.30 uro bodo zatemnjeni naslednje objekte:


  • izklop zunanje osvetljave Ljubljanskega gradu, luči bodo ugasnili tudi najemniki prostorov v Ljubljanskem gradu,
  • zatemnitev Plečnikovih Arkad na osrednji Ljubljanski tržnici,
  • izklop osvetljave na Plečnikovih Žalah (Plečnikovi propileji),
  • zatemnitev zunanjosti Poslovno servisnega objekta na Vodovodni cesti 90 (upravna stavba podjetja Vodovod- Kanalizacija, d.o.o.),
  • zatemnitev zunanjosti poslovne stavbe TE-TOL na Toplarniški ulici 19,
  • izklop osvetljave nad vhodom poslovne stavbe LPP na lokaciji Celovška cesta 160,
  • vse zunanje razsvetljave na lokacijah Snage: Povšetova 4, 6 in 8, Kompleks Snaga na Cesti dveh cesarjev 111, ter na deponiji (Zbirni center Barje) na čistilni napravi, objektu garaže z mehanično delavnico in na parkirišču.

Oglejte si tudi