Ljubljana

JUTRI
19°C
14°C
PET.
23°C
13°C
Oceni objavo

Šestnajsta Ana Desetnica je tu!

Ljubljana bo še do sobote živela v duhu mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica. Festival letos prvič ne poteka od četrtka do nedelje, ampak bo potekal od srede, 3. julija, do sobote, 6. julija. Razlog za premik v teden je bil, da je Ana Desetnica primarno namenjena gostujočemu mestu in njegovim prebivalcem. »In v zadnjih letih smo opazili, da si Ljubljančani in seveda vsi tisti pridruženi več časa za druženje na Desetnici vzamejo prav med tednom,« so zapisali na spletni strani Gledališča Ane Monro.

Uvod smo videli včeraj na Prešernovem trgu s popotno predstavo oziroma uličnim spektaklom po motivih Brechtove drame Mati Korajža, v katerem sodeluje 40-članska zasedba iz enajstih držav in je premiero doživel v okviru Evropske prestolnice kulture v Mariboru. Zvečer pa je v Parku slovenske reformacije potekal spektakel z ognjem oz. "ognjena bikoborba" belgijske zasedbe Kompanie Ofwell.

 

Programsko sicer tudi 16. izvedba Ane Desetnice, znotraj strogih finančnih okvirjev, prinaša prepoznaven repertoar: klasične ulične predstave, spektakle, ognjaže, animacije, ulične intervencije, gibalne predstave, klovnade, akrobacije v zraku in na tleh, cirkus, ... in v Ljubljani tudi tradicionalno oživljanje in povezovanje mestnih četrti. Po gostovanju na Poljanah (2009 in 2010) in kasneje na Prulah (2011 in 2012) se letos Ana Desetnica seli vse do Most, kjer bo potekal tudi tradicionalni piknik v sodelovanju z lokalno prireditvijo Poletje v Mostah. In še eno omembe vredno novost prinaša tokratni festival v Ljubljani.

Uradne fotografije na Flickerju.

 

Mednarodni simpozij o uličnem gledališču

 

V okviru festivala bo letos prvič potekal t udi mednarodni simpozij o uličnem gledališču. Govorci bodo namreč poskušali odgovoriti ne le na vprašanje, kakšna je prihodnost uličnega gledališča, temveč tudi na vprašanje, ali je nemara lahko ravno ulično gledališče tista urbana zvrst, ki bo najbolj zaznamovala prihodnje desetletje. . Na simpoziju bosta kot predstavnika uveljavljene teorije uličnih umetnosti sodelovala Olu Taiwo z Univerze v Winchestru in Dominique Trichet z marseillske akademije uličnega gledališča Fai ar'. Pridružila se jima bosta Izar Lunaček in Gregor Moder.

 

Obfestivalske dejavnosti

 

Tudi ob-festivalske dejavnosti bodo vezane na izkušnje letošnje zime v Sloveniji, ki je pokazala, da je bil močan del množičnih protestov njegov ustvarjalni del. Ljudje so spontano izdelali plakate in transparente z bolj ali manj zanimivimi ilustracijami in napisi, doma so si izdelali maske in kostume in šli z njimi na ulice, nekaj slikarjev in ilustratorjev je na samem mestu demonstracij izdelovalo transparente po naročilu itd. Še več, s časoma se je pojavil celo »Protestival«. V soboto, 6. julija, bo zato v Španskih borcih organizirali okroglo mizo na temo Umetnost in demonstracije: vloga uličnega gledališča v množičnih protestih. Pred tem bo 5. julija potekal mednarodni simpozij na temo Ulično gledališče kot urbana zvrst prihodnosti.

Oglejte si tudi