JUTRI
°C
°C
TOR.
°C
°C
Oceni objavo

Nasveti za varno kresovanje

Prvomajski prazniki so tik pred vrati in zanje je značilno tradicionalno kresovanje po vsej državi. Čeprav kurjenje kresov jemljemo kot zabavno doživetje ob prvem maju, pa kresovi pomenijo tudi nevarnost za nastanek požara. Z namenom zagotavljanja varnosti smo pripravili nekaj ključnih napotkov in ukrepov za varno in pravilno kurjenje kresov.

Pri kurjenju kresov v naravnem okolju je ključno upoštevati naslednje smernice:

Pri kurjenju kresov v naravnem okolju je ključno upoštevati varnostne smernice (vir: unsplash.com - Alessio Soggetti)

Očistite prostor in okolico kurišča kresa: pred prižigom kresa poskrbite, da bo prostor okoli kurišča očiščen vseh gorljivih materialov. Prostor naj bo očiščen minimalno en meter stran od kurišča.

Nadzorujte kres: po prižigu kresa, mora biti kres ves čas pod nadzorom vsaj ene polnoletne osebe. Čeprav je na kresovanju velikokrat prisoten tudi alkohol, naj oseba, zadolžena za nadzor kresa, ne bo pod vplivom alkohola ali drugih substanc.

Izogibajte se nevarnim snovem: pri kurjenju kresov je prepovedano uporabljati nevarne, vnetljive ali eksplozivne snovi.

Bodite pozorni na vremenske razmere: pred prižigom kresa preverite tudi vremensko napoved. Ob vetrovnem vremenu se kres ne sme prižigati, saj se lahko ogenj zaradi vetra hitro razširi izven načrtovanega kurišča. Če se vreme poslabša po tem, ko kres že gori, čim prej prekinite kurjenje.

Zagotovite požarno varnost: preden zakurite kres, poskrbite za požarno varnost. V kolikor nimate zagotovljene požarne straže, obdajte kurišče z negorljivimi snovmi, kot so pesek, kamni, opeke ali kovina. Na javnih prireditvah, povezanih s kresovanjem, moraj biti zagotovljeni ustrezni varnostni ukrepi (požarna straža, ki jo izvajajo gasilci).

Uporabljajte suh les: za kurjenje kresov uporabljajte čim volj suh in naraven les, brez dodatkov kemičnih snovi.

Po končanem kresovanju pogasite ogenj: poskrbite, da boste ogenj in žerjavico ustrezno pogasili, ko se kresovanje konča. Kurišče je priporočljivo prekriti z negorljivim materialom (pesek ali zemlja).

Ob nevarnosti takoj obvestite pristojne: če med kresovanjem pride do požara, takoj pokličite telefonsko številko za nujne primere (112) ter obvestite pristojne gasilske enote.

Upoštevajte dodatne zahteve in omejitve, ki jih določajo predpisi: poleg zgoraj navedenih ukrepov pa je pomembno, da upoštevate tudi dodatne zahteve in omejitve, ki jih določajo predpisi o gozdovih in lokalnih skupnosti.

Upoštevajte omejitve in prepovedi na lokaciji kresovanja: pred kurjenjem kresa se seznanite z omejitvami in prepovedmi na lokaciji, kjer se namerava izvesti kresovanje. Za določene lokacije (varovana območja) namreč veljajo dodatne omejitve.

Varnost naj bo na prvem mestu (vir: unsplash.com - Courtney Cook)


Ob prvomajskem kresovanju naj bo varnost na prvem mestu. Kljub temu, da gre za tradicionalno zabavno dejavnost, je nujno upoštevati varnostne ukrepe in smernice, ki smo jih predstavili. Le tako lahko zagotovimo, da bo kresovanje potekalo brez nevarnosti in težav, ter da bomo lahko uživali ob ognju na varen, odgovoren in vesel način.

Oglejte si tudi