JUTRI
°C
°C
TOR.
°C
°C
Oceni objavo

Naj vaši pirhi zasvetijo na velikonočno obloženi mizi

Velika noč je pred vrati in v številnih domovih bodo mizo krasili pisani pirhi. Kuhana in pisana jajca, ki jim pravimo tudi pirhi, so eden od simbolov velike noči, nemalokrat pa se zgodi, da nam jajca med kuhanjem počijo. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov, kako se lahko izognete počenim jajcem ter na kakšne načine lahko letošnje velikonočne pirhe pobarvate, da bodo prikupna dekoracija na velikonočno obloženi mizi.

Temperatura igra ključno vlogo

Velikokrat lahko zasledimo, da se jajca kuhajo tako, da se jih položi v hladno vodo, kar pa ni vedno najboljša odločitev. Kako kuhamo jajca je odvisno tudi od dejstva, kako smo imeli jajca pred tem shranjena. V kolikor imamo jajca shranjena v hladilniku, je priporočljivo, da jih kuhamo tako, da jih položimo v hladno in vodo nato segrevamo do vretja. Čas kuhanja nato merimo od trenutka, ko voda zavre. Če pa imamo jajca segreta na sobno temperaturo, jih lahko položimo v vrelo vodo. Nenadna sprememba temperature (npr. če položimo jajca iz hladilnika v vrelo vodo) lahko povzroči, da nam lupina na jajcu poči. Zaradi nenadne spremembe v temperaturi (iz hladnega v vroče), se protein, ki se nahaja blizu lupine, segreje in razširi, pri tem pa lupina jajca poči.

Za pravilno skuhana jajca moramo upoštevati spodnji čas kuhanja:

Mehko kuhano jajce: 3-4 minute

Poltrdo kuhano jajce: 5-6 minut

Trdo kuhano jajce: 8-10 minut

 

Če si želimo olajšati delo z lupljenjem, lahko v vodo dodamo nekaj soli, saj se bodo jajca tako lažje lupila. Za vsak slučaj lahko dodamo v vodo tudi žlico kisa, kar prepreči, da se beljak izlije v kolikor nam jajce poči.

 

Pisani pirhi so lahko odlična dekoracija

V zadnjih letih je vse bolj priljubljeno barvanje pirhov z naravnimi barvili in naravnimi materiali. (vir: unsplash.com - Monika Grabkowska)

Barvanje pirhov je tradicija, ki se je poslužujejo v marsikaterem gospodinjstvu, saj se v ta namen velikokrat zbere cela družina in se ob barvanju druži in zabava. Navada barvanja in krašenja jajc sega vsaj v 13. stoletje, če ne že prej. Tradicionalno so jajca barvali v rdeče, saj naj bi ponazarjala Kristusovo kri, v modernem času pa jajca barvamo z različnimi barvami in jih krasimo s številnimi tehnikami.

Danes so, v času velike noči, na trgovskih policah številni kompleti za barvanje jajc na takšen ali drugačen način – od navadnih barv do barv z bleščicami ali drugimi učinki, vse skupaj pa lahko dodatno okrasimo s številnimi nalepkami, ki so na voljo.

V zadnjih letih je vse bolj priljubljeno barvanje pirhov z naravnimi barvili in naravnimi materiali. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj tehnik, kako si lahko sami doma obarvate pirhe s pripomočki, ki jih najdete kar na domačih policah.

Rdeči pirhi

Za dober učinek moramo imeti dovoljšno količino olupkov rdeče čebule, in sicer potrebujemo za eno jajce skodelico olupkov rdeče čebule in žlico belega kisa. Količino olupkov in kisa nato prilagodimo glede na količino jajc, ki jih želimo skuhati. Vse skupaj dano v vodo v kateri nato skuhamo jajca.

Rdeči barvo pa lahko dosežemo tudi s kuhanjem jajc v šipkovem soku, kateremu dodamo žlico belega kisa.

Rumeni pirhi

Na rjavih jajcih bo rumena barva precej slabo vidna, zato je priporočljivo, da se za to barvo uporablja bela jajca, kjer bo barva prišla bistveno bolj do izraza. Do rumene barve lahko pridemo s cvetovi ognjiča, in sicer skodelico cvetov najprej skuhamo v vodi, ki ji dodamo malo kisa in soli. Ko se voda obarva, vse skupaj precedimo in v obarvani vodi skuhamo jajca.

Za rumeno barvo pa lahko uporabimo tudi kurkumo, in sicer v vodo dodamo 2-3 žlice kurkume in žlico kisa ter vse skupaj dobro premešamo in zavremo. Ko voda zavre, dodamo jajca in jih kuhamo glede na to kakšna jajca želimo.

Zeleni pirhi

Za intenzivnejše zelene odtenke v vodi skuhamo špinačo, regrat, koprive ali katero drugo užitno zelenjavo, pri tem pa upoštevamo, da za en liter vode uporabimo približno 250g listov zelenjave. Vodi dodamo deciliter kisa ter vse skupaj kuhamo približno pol ure. Sestavine nato zmešamo s paličnim mešalnikom in po želji precedimo skozi gazo (ni nujno). V vodi, ki nam ostane nato skuhamo jajca.

Za bolj blago zeleno barvo pa lahko uporabimo zeleni čaj – za skodelico vode uporabimo eno žlico zelenega čaja, dodamo pa tudi žlico kisa. Vse skupaj pustimo da nekaj časa vre. Na koncu tekočino precedimo in v njej skuhamo jajca.

Z naravnimi sestavinami lahko dobimo čudovite barve pirhov (vir: pixabay.com - silviarita)

Modri pirhi

Čudovito modro barvo pirhov lahko dosežemo z borovnicami. Za liter vode je dovolj že ena pest borovnic, vendar pa moramo biti pozorni, da jajc ne pustimo predolgo v vodi, saj imajo borovnice zelo intenzivno barvo, ki lahko prodre tudi v notranjost jajca.

Modre pirhe pa lahko dobimo tudi z rdečim zeljem. Za en liter vode potrebujemo približno 500 g naribanega ali drobno nasekljanega rdečega zelja. Vodo in zelje nato kuhamo približno 40 minut, nato lonec odstavimo in pustimo, da se zelje v vodi ohladi. Nato vodo odcedimo in vanjo položimo jajca, ki smo jih pred tem že skuhali ter jih nekaj minut namakamo. Če uporabljamo navadna rjava jajca vodi dodamo dve žlici kisa.  Čas namakanja je odvisen od odtenka, ki ga želimo doseči ter barve jajc, ki jih uporabljamo. Dlje kot jajca pustimo v vodi, bolj bodo temna.

Vijolični pirhi

Z rdečim zeljem lahko dosežemo tudi bolj vijolične odtenke, še bolje pa je, da uporabimo sok črnega ribeza. V loncu zavremo vodo in sok v enakem razmerju in v tej vodi nato skuhamo jajca.

Če želimo nežnejši odtenek vijolične (barva sivke) lahko jajca skuhamo v čaju hibiskusa.

Rožnati pirhi

Za rožnato barvo lahko uporabimo sok rdeče pese ali sok vložene rdeče pese, ki ga nekoliko razredčimo. V tem soku nato skuhamo jajca in pustimo, da se ohladijo.

Rožnat odtenek pa lahko dosežemo tudi z zamrznjenimi malinami, kjer za liter vode uporabimo približno 250 g malin. Ko jih skuhamo, jih zmešamo s paličnim mešalnikom ter jih precedimo. Obarvani vodi dodamo žlico kisa in v njej skuhamo jajca.

Oranžni pirhi

V vodo dodamo skodelico olupkov rumene čebule ter žlico belega kisa in v tej vodi nato skuhamo jajca. Prav tako pa lahko oranžen odtenek dobimo tako, da v vroči vodi raztopimo nekaj žlic rdeče mlete paprike in v tem nato skuhamo jajca.

Rjavi pirhi

Za bolj rjavo barvo pirhov lahko uporabimo kar kavo. Jajce najprej skuhamo in ga nato še vročega namočimo v posodici precejene instant kave, kateri dodamo kis. Za eno jajce uporabimo 2 dcl vode in 1 žličko kave. Prav tako lahko rjavo barvo dobimo tako, da jajce kuhamo v precejeni turški kavi – bolj kot želimo temno barvo, močnejša mora biti kava.

Črni pirhi

Da dosežemo zelo temno, skoraj črno barvo dosežemo tako, da jajce kuhamo v posodi pravega črnega čaja.

Obarvana jajca lahko dodatno okrasimo s silhuetami rastlin (vir: unsplash.com - Angèle Kamp)

Če želimo svojim pirhom dodati še malo umetniškega pridiha pa lahko uporabnimo različne rastline, s katerimi ustvarimo vzorce na jajcih. Postopek je zelo preprost, jajca pa bodo izgledala čudovito. Na jajce položimo rastlino (npr: vejica rožmarina, peteršilj, detelja ali kakšno drugo rastlino) in nato jajce tesno zavijemo v gazo ali hlačno nogavico. Da bo tkanina dobro držala rastlino ob jajcu med kuhanjem, jo na vrhu zavežemo z elastiko ali vrvico. Tako ovita jajca nato skuhamo v izbranem barvilu.

 

Če vam izgled barv, ki jih pridobite iz naravnih materialov ne odgovarja, lahko na internetu najdete številne druge tehnike barvanja pirhov – od uporabe barvil za hrano do bolj umetnih barvil (npr. akrilne barve) ali barvanja pirhov s servietno tehniko in podobno.

 

Kakšni pirhi bodo pa letos krasili vašo velikonočno mizo?


Pirhi so eden od simbolov velike noči (vir: pixabay.com - Larisa-K)

Oglejte si tudi