DANES
21°C
14°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Med slovensko in italijansko kulturo

»Ste se kdaj spraševali, zakaj Italijani rečemo, da se dobimo v trgu (in piazza) in ne na trgu, kot vi? Ker je ta prostor za nas kot gledališče, v katerem ''nastopamo''. Saj nas poznate; krilimo z rokami, vzklikamo. To smo mi, brez sprenevedanja,« nam je italijansko kulturo približal Angelo Izzo, v.d. direktorja Italijanskega inštituta za kulturo v Ljubljani, gost na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.

 Polni dvorani udeležencev je 20.11.2013, poleg nekaterih kulturnih značilnosti naših zahodnih sosedov, predstavil tudi mrežo 90 Italijanskih inštitutov za kulturo po svetu, njihovo poslanstvo, dejavnosti Inštituta pri nas in sodelovanje Inštituta ob 2000-letnici Emone v letu 2014. Poudaril je pomembnost kulturnega povezovanja Slovenije in Italije ter dodal, da je naša dežela mnogo več kot le »…nekaj, kar pride za Trstom.« Upa in želi, da bi se tega zavedalo čim več njegovih rojakov.

Tjaša Jeraj, Maša Martinčič in Janez Žvokelj, študenti UTŽO v Ljubljani, so slovensko in italijansko kulturo prepletli z branjem poezije Simona Gregorčiča, Ljubke Šorli in Danila Dolcija v slovenskem in italijanskem jeziku. (Vir: Maja Vodopivec)

Oglejte si tudi