Ljubljana

DANES
21°C
14°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

DITKA RAZPRODALA KONCERT, UGLASBENA POEZIJA POŽELA STOJEČE OVACIJE

Narodno in univerzitetno knjižnico so obiskovalci, željni nove glasbe in poezije zapolnili do zadnjega kotička. Po več kot desetletni glasbeni karieri je Ditka predstavila že svoj četrti album uglasbene poezije. V naboru pesmi so se tokrat poleg Ferija Lainščka znašli še velikani, kot je Kajetan Kovič, Janez Menart, Ciril Zlobec in Karel Destovnik-Kajuh.

Ditka v svet poslala četrti album uglasbene poezije 

NUK pokal po šivih, zmanjkalo sedežev za obiskovalce

"Moj največji uspeh so ljudje, ki odidejo s koncerta z napolnjeno dušo"

Nov navdih je Ditka našla v poeziji Pesmi štirih

Sredi vrveža na ulicah slovenske prestolnice se je v zavetju visokih zidov čas ustavil. V romantično osvetljenem atrij NUK-a so ljubitelji poezije nestrpno čakali na edinstveno glasbeno popotovanje v čas največjih slovenskih pesnikov. Izjemna energija med poslušalci in nastopajočimi je pregnala temne oblake in poskrbela za izjemno ter nepozabno glasbeno zgodbo, ki pustila ogromen pečat v slovenski kulturi.

Koroška kantavtorica in skladateljica Ditka je svoje življenje posvetila uglasbljenju slovenskih pesnikov. Prva pesem, ki jo je zaigrala na odru Med nama je angel je hkrati naslovna pesem istoimenskega albuma. Opeva najmočnejšo silo na tem svetu, ljubezen, hkrati pa predstavlja tudi upanje, svetlobo, lepoto, nekaj dobrega. Glede na trenutne čase, v katerih živimo, je predati takšno sporočilo še toliko bolj pomembno. Besedilo je delo Ferija Lainščka - njegova poezija je Ditki najbolj domača, a je tokrat naredila korak v neznano in za nov album izbrala še poezijo štirih zelo priznanih pesnikov. Vsak izmed njih jo je nagovoril skozi svojevrsten način pisanja. 

Pri ustvarjanju albuma je k sodelovanju Ditka povabila tudi nekaj izjemnih glasbenih gostov. Ko so ob obletnici rojstva Srečku Kosovelu priredili prav posebni recital, je Ditko k uglasbitvi vzpodbudila njena glasbena prijateljica Tinkara Kovač. In, ko je glasba za Kosovelovo pesem Tiha pesem naposled le nastala, je bilo samoumevno, da pri njeni interpretaciji ne sme manjkati Tinkarin vokal ter njena odlična spremljava na flavti. Poleg poezije o ljubezni, ki prevladuje v Ditkinih skladbah, pa se je nekaj pesmi dotaknilo družbeno kritičnih tematik, ki so bile aktualne že pred sto leti, a na žalost, še danes. Med njimi Naša pesem Karla Destovnika Kajuha  njegova zgodba, ki se skriva v romanu Prestreljene sanje je Ditki odprla obzorje pri razumevanju poezije tega Velikega poeta. Naša pesem je tako imenovana budnica človeštvu. Glasbenice pa se je dotaknila tudi zato, ker jo je uglasbila v času vojne v Ukrajini. Preko čustvenih verzov je ljudem sporočila, da moramo zahtevati mir in se upreti vojni, da bi si lahko zagotovili svetlo prihodnost. In, da je pesem zvenela še bolj posebno, je k sodelovanju povabila glasbenega gosta, s katerim sodeluje že dvajset let, Dejana Dimca. Ne prav lahkotna tematika spremlja tudi pesem Jaz, v kateri si Janez Menart zastavlja večno vprašanje o tem, kdo in kaj smo. Ditka je poeziji dodala spevno in lepo glasbo, ki je pripomogla k razumevanju in tudi prijetnemu vzdušju.


Na novem albumu se je znašla tudi pesem Cirila Zlobca, ki ima prav posebno energijo, saj je imela Ditka pesnika priložnost osebno spoznati in mu predstaviti uglasbene melodije njegove čudovite skladbe Čakam te. Na odru smo se spomnili tudi vsem dobro znanega avtorja Mačka Murija Kajetana Koviča, Ditko pa je prevzela njegova Ljubezenska. Čeprav se stihi Toneta Pavčka slišijo v prejšnjih albumih, pa si je tudi Dober dan življenje  zaslužila svoje mesto v tem posebnem koncertnem vzdušju. 

Kljub temu, da je njena pot na slovenski glasbeni sceni uglasbljena poezija, pa ves čas piše tudi svoja besedila v angleščini, ki so običajno odraz njenih čustev in osebnih izkušenj. Med izjemnimi uspehi, ki jih je nanizala v tujini, Cold Heart vsekakor izstopa in je prepričala celo legendarnega britanskega producenta  Stuarta Eppsa, ki je skladbo izdal pod imenom svoje založbe Epps Records. Epps je med drugim sodeloval z Eltonom Johnom, Led Zeppelini, Oasis in Robbiejem Williamsom. V Britaniji in ZDA je Cold Heart na radijskih postajah prejela številne dobre kritike in Ditko vzpodbudila, da se še naprej udeležuje natečajev ter skladateljskih tekmovanj, četudi še vedno meni, da tekmovanja v glasbi niso bistvenega pomena – hkrati pa se zaveda, da je vsake toliko pomembno dobiti potrditev tudi od zunaj, saj angleščina vendarle ni njen materni jezik. Pesem Cold Heart seveda ni manjkala niti na odru NUK-a.


Na koncertu je Ditko spremljala zasedba vrhunskih glasbenikov, s katero sodeluje že vrsto let. Avtor aranžmajev ter avtor glasbe za pesem Jaz in Ljubezenska, pianist in spremljevalni vokal je Gorazd Čepin, na električni kitari in spremljevalnem vokalu Jan Lužnik, Ilj Pušnik na kontrabasu, na tolkalih pa je bil tokrat Gregor Hrovat. Skladbo Dan je drugačen je s saksofonom popestril Gregor Šteharnik. Večer je dodatno literarno obarvalo branje nekaterih izbranih poezij. Pravljičarka Vesna Radovanovič in Ditkina mama Jelka sta v besedi naznanili pesmi Čas, Ljubezenska in Naša pesem. Ditko sta z obiskom koncerta podprla tudi župan njene domače občine Prevalje dr. Matic Tasič in županja občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak.

Ideja o tem, da bi svojo kariero posvetila predvsem uglasbljenju poezije znanih slovenskih pesnikov se je sicer rodila povsem naključno, v času, ko je bila Ditka še gimnazijka. Med branjem poezije jo je profesor vzpodbudil k uglasbitvi katere od pesmi, saj je vedel, da poje in igra kitaro. Nastala je glasba za pesem Školjka Marka Pavčka. Ker so jo poslušalci odlično sprejeli, je sledila uglasbitev naslednje pesmi, katere marsikdo ni poznal, pesmi, katere besedilo je imela Ditkina mama prilepljeno na domač hladilnik. Roko na srce - večina slovencev je pesem Ne bodi kot drugi Ferija Lainščka spoznala preko Ditkinega glasu in še danes ostaja to pesem, po kateri je glasbenica najbolj prepoznavna. V velik ponos so ji tudi besede avtorja pesmi, da je to najboljša uglasbitev te pesmi do sedaj. Ditka, ki jo je publika dotlej poznala kot gostjo na literarnih večerih Ferija Lainščka, je sedaj na koncertni oder povabila svojega velikega vzornika. Feri Lainšček je tako tudi obiskovalce NUK-a navdušil z deklamacijo nekaterih svojih pesmi. Sodelovanje Ditke in Ferija Lainščka je unikatna in uspešna zgodba. Rdeča nit njegove čutne lirike je ljubezen, o kateri Ditka tudi sama prepeva.

1/4




S svojimi uglasbitvami je Ditka vsekakor našla pravi način, kako ljudem približati pomembne pesnike in njihovo delo. In z vsako skladbo spoznamo tudi en delček izjemne glasbenice, ki nas, tako kot branje lirike naših največjih pesnikov, z vsako novo melodijo znova preseneti. Ne le njen optimizem in srčnost, temveč tudi znanje, ki neizmerno hitro raste. Medtem ko Ditko na nastopih večinoma vidimo ob kitari, pa je najnovejši album v večini nastal ob klavirju. Glasbenica igra še ukulele in ustno harmoniko, ki pričara kantavtorski prizvok pri izvajanju angleških skladb. Njen naslednji podvig, ki je velika želja še iz otroštva, pa je igranje bobnov. 


Največji hobi vedno optimistične, življenjskih modrosti polne in predvsem zelo srčne Ditke, ob jogi, živalih, kuhanju in potovanjih, ostaja poezija. Njena ljubezen do glasbe se čuti v besedilih in melodijah, note, ki pridejo iz srca, so zato še toliko bolj posebne, njeni nastopi pa nepozabno popotovanje, ki poslušalcev ne pusti ravnodušnih, ampak željnih novih podobnih doživetij. Nič drugače ni bilo niti tokrat, ko je čaroben večer Ditka zaokrožila z dvemi skladbami, ki ju je občinstvo že zelo dobro poznalo. Tako dobro, da so ju pospremili s petjem,  stoječimi ovacijami, bučnim aplavzom, nekateri celo s solzami v očeh. Pesmi s tako močnim sporočilom, da poleg ni potrebno dodati prav ničesar več - Ne bodi kar nisi in Ne bodi kot drugi

V družini profesionalnih glasbenikov je Ditka že kmalu spoznala, da je delo v glasbi trdo prigaran kruh. V želji, da bi delala z otroki in pomagala ljudem, se je izobrazila kot delovna, Bobath terapevtka in hipnoterapevtka. Njeno srce pa se je venomer vračalo h glasbi. Verjetno se takrat še ni zavedala, koliko ljudi bo osrečila s svojimi močnimi sporočili, jim pomagala do boljšega počutja in notranjega miru v težkih trenutkih. Po eni strani tako preprosto, po drugi pa tako zelo učinkovito, da marsikdo v glasbo že verjame kot vrsto zdravljenja. 

Ditka, ki se je v več kot desetih letih ustvarjanja tudi sama zelo spreminjala, tako osebno, kot v pisanju besedil, pa raste tudi kot komponistka. Uglasbitve postajajo vedno bolj kompleksne, kar je posledica izkušenj in znanja, ki ga je v teh letih pridobila. Glasbenica ima zapisanih več kot štirideset skladb v angleščini in dogovorjeno snemanje v Zagrebu. V življenju je, kot pravi, najbolj pomembno, da ne obstanemo in gremo ves čas naprej. Se že veselimo njenih naslednjih glasbenih presenečenj.


Oglejte si tudi