DANES
21°C
14°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Za nami je DRUGI FESTIVAL VIN OSREDNJIH SLOVENSKIH GORIC

»Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več!« je citat uspešno izvedenega Drugega festivala vin Osrednjih Slovenskih goric, ki se je odvijal v petek, 27. oktobra 2017 v Frančiškanskem samostanu v občini Sveta Trojica, v organizaciji Društva za ohranjanje kulture Vincar.

Osrednje Slovenske gorice so čudovita pokrajina z unikatnimi vini, ki pa še vseh svojih čarov ni pokazala.

Z namenom, da ponovno združijo vinogradnike, vinarje in društva vinogradnikov iz tega območja, so ponovno izvedli Festival vin Osrednjih Slovenskih goric.  Na festivalu se je povezalo vseh šest društev vinogradnikov iz Občine Cerkvenjak, Sveta Trojica, Sveti Jurij, Lenart, Benedikt in Sveta Ana. Skupaj se je predstavilo 17 vinogradnikov in vinarjev z več kot 40 vzorci različnih vin.

Z nami so bili Izletniška kmetija Breznik, Vinotoč Pučko, Vinogradništvo Veberič-Kozar, Vinska klet družine Klobasa, Vinska klet Edvard Fekonja, Konrad wine, Vinogradništvo Dvoršak, Vina CABAL, Vina Kramberger, Vinogradništvo Šebart, VINO VITIS, Vinogradništvo Rojs Rojs, Vinogradništvo Farasin, Družinsko vinogradništvo Borak, Gostišče na kmetiji Kaučič, Vinarstvo Hafner in Izletniška kmetija Šenveter.

Tudi letošnje leto je lokacija festivala bila čudovita Frančiškanska klet v Občini Sveta Trojica, ki ni le ena izmed najlepših kleti v Slovenskih goricah, ampak je tudi ena izmed najunikatnejših.

Ob uradnem pričetku Festivala vin Osrednjih Slovenskih goric, nas je pozdravila soorganizatorka Martina Breznik, bivša 4. Cerkvenjaška vinska kraljica, besedo dobrodošlice nam je namenil gospod župan Občine Sveta Trojica Darko Fras in pokrovitelj Cerkvenjaške vinske kraljice, gospod župan Občine Cerkvenjak Marjan Žmavc. Lepo besedo je vsem namenila tudi 5. Cerkvenjaška vinska kraljica, Monika Majer.

Festivala so se udeležili tudi vinski vitezi Slovenskega reda – Damijan Breznik, Marjan Klobasa, Franc Kovačič ter Zlatko Borak. Kot predstavniki Evropskega reda, pa so se nam pridružili župan občine Cerkvenjak, Marjan Žmavc, Ivan Janez Pučko in Slavko Lončarič.

Brez pomoči njihovih prijateljev pa festival nebi mogel biti izpeljan v takšni meri, kakršni je bil. Najlepša hvala Burji – trgovini z gostinsko opremo za čudovite kozarce in darila našim vinogradnikom, ekipi Vinske Brbončice, Radenski, Izletniški kmetiji Breznik, Zavodu SLOVINO, Študentskemu klubu Slovenskih goric, Radiu Slovenske gorice, Ovtarjevim novicam, Glasilu Zrnje, Kmečkemu glasu, Radiu Maribor, Robertu Kocuvan, Toni Konradu, Klubu študentov  Ruš, Selnice in Lovrenca, Enologiji za darila našim vinogradnikom, Tiskarni Ikaruss, Gostilni Šenekar, Baru Sultan, Podjetju Halder, Kmetijski zadrugi Lenart, ter našim prostovoljcem kateri so prav tako veliko pripomogli k uresničitvi naše ideje. 

1/7







Ni pa bil edini namen festivala druženje, povezovanje in promocija vinarjev. Festival so želeli obogatiti z dobrodelno noto, kjer Vam z veseljem predstavljajo novi koledar za leto 2018, ki prikazuje čudovito pokrajino Osrednjih Slovenskih goric, avtorja fotografij Maksimiljana Krautiča. Celoten dobiček od prispevkov koledarja, pa bodo namenili majhni punčki s težko boleznijo.

Velika posebnost letošnjega festivala, je bil spust penin v 14 metrski vodnjak, katerega skrivajo zidovi Samostanske vinske kleti. V vodnjaku bodo penine zorele vse do naslednjega leta, do Tretjega festivala vin Osrednjih Slovenskih goric. V vodnjaku bodo ob mirnem teku našega življenja, zorele penine Vinogradništva Hafner iz Svete Ane, Vinske kleti Klobasa iz Svete Trojice in Izletniške kmetije Breznik iz Cerkvenjaka.

In naj tudi mi zaključimo z besedami voditeljice ob koncu uradnega dela: »Naj festival vin Osrednjih Slovenskih goric, postane tradicija! Na zdravje!«

 

Društvo VINCAR

Foto: Toni Konrad

Oglejte si tudi