Križevci

JUTRI
22°C
10°C
ČET.
22°C
12°C
Oceni objavo

2. MEDNARODNA KIPARSKA KOLONIJA

 

Župan Občine Križevci mag. Branko Belec je v ponedeljek, 3. julija 2017 sprejel umetnike, ki bodo sodelovali na letošnji 2. Mednarodni kiparski koloniji. Izrazil je zadovoljstvo, da kolonija raste, pridobiva na kvaliteti, želi si, da bi kolonija sčasoma prerasla v festival umetnosti. Naslov letošnje kolonije je Animals. Umetniki iz Slovenije, ZDA in Avstrije bodo v tem tednu izrazili svoj umetniški opus. Dogajanje si  je dnevno možno ogledati v Art galeriji Jurak v Logarovcih, kjer lahko umetnike spremljate pri njihovem delu. Vsak večer bo na različnih lokacijah v občini na voljo bogat spremljevalni program, vstop na vse dogodke je prost.

V sklopu kolonije bodo ustvarjali Robert Jurak, Milojka Drobne, Nivea Kofol, Bryan Lauch, Renate Mehlmauer, Albert Mesner, Tomaž Plavec, Gregor Purgaj, Mitja Stanek, Brane Širca in Izidor Zadravec.

24 dni v mesecu juliju pa je v Križevcih ustvarjal Nedim Hadžiahmetović Mafa iz Negutina v Srbiji. Priznani umetnik, čigar dela so razstavljena v številnih državah po svetu, je skupaj z domačim umetnikom Robertom Jurakom izdelal skulpturo konja kasača, ki bo umeščen v križevsko krožišče. Mafa je zaključil  študij na Fakulteti primenjenih umetnosti v Beogradu. Ukvarja se s kiparjenjem, slikanjem, predstavlja se z vrhunskimi deli iz kovine in drugih materialov. Svoj pečat z deli je pustil v številnih državah, med drugim na Kitajskem, v Španiji, Nemčiji, Rusiji, Romuniji, Turčiji, na Madžarskem, Danskem, v Srbiji, Gabonu, Bolgariji, Egiptu, Iranu, na Češkem, v Južni Koreji, Indiji in še drugod po svetu.

1/7

Robert Jurak (levo) in župan Občine Križevci mag. Branko Belec (desno)

Udeleženci 2. mednarodne kiparske kolonije


Sprejem udeležencev pri županu



Nedim Hadžiahmetović Mafa

Kot ponos na naše konje kasače in na splošno kasaški šport bo v krožišče umeščena skulptura konja kasača, ki je nekoliko »izprežen« iz realističnega sveta in ima dodanih nekaj elementov. Glavna materiala, ki ju je umetnik uporabil pri izdelavi skulpture sta kovina in glina. Umetnik je z delom predstavil svobodo izražanja, krožišče bo bogatejše, ker se bo ohranila tradicija in izkazal ponos po konjih kasačih, po čemer je občina najbolj znana, hkrati pa ima izdelek pridih modernega, saj je izprežen iz realnega sveta in vsakemu človeku pusti nekaj prostora za domišljijo. Skulptura bo v dolžino obsegala približno 6 metrov ter v višino 2,5 metra.

Uradna otvoritev instalacije krožišča s konjem kasačem bo v soboto, 9. septembra 2017.

Oglejte si tudi