Oceni objavo

V MESTU IGRALNIŠTVA

Velikemu dobrodelnemu koncertu UPPG Trip to Las Vegas 25. januarja v Športni dvorani Komenda ob rob 

 

Koncert z naslovom Trip to Las Vegas je veliko obetal in tudi dal. Zvezdniki slovenske glasbene estrade Oto Pestner, Omar Naber in Uroš Perić so ob glasbeni spremljavi blesteli z zapetimi pesmimi in deloma tudi z igranjem na glasbila (Naber, Perić), nič manj ali še bolj po »lasvegaško«, pevka, plesalka, gledališka in filmska igralka – Tina Gorenjak. Prav zaradi nje in njenih šovov je bil to skorajda pravi pravcati Las Vegas v Komendi. Ne le mesto greha, ampak tudi velikega števila porok, kot je povedala Tina, vendar o tem pozneje. A hudomušna Tina ne bil bila Tina, če tega – greha, storjenega v Las Vegasu, ne bi mimogrede ošvrknila v svoji besedi, duhoviti napovedovalec Gorjan Darko ne Darko, če ne bi naredil enako, kot mu je Las Vegas in vse, kar se dogaja v njem, ponujalo. Iztočnico za to mu je dal sam Peter Pavel Glavar, nezakonski sin Maltežana duhovnika barona Petra Jakoba de Testaferrate in lepe Gorjanke. S pripombo, da izvajalcem prireditve in navzočim Peter Pavel Glavar z nebeških višav tega verjetno ne bo zameril. 

A, kot je omenila Tina Gorenjak, Las Vegas ni le mesto greha, igralništva, vsakršnih šovov, temveč tudi porok. Te se, primerno Las Vegasu, največkrat »zgodijo« ponoči, kako dolgo trajajo, je drugo vprašanje. Obiskovalce koncerta je ob tem izzvala, kako dolgo so poročeni. Vrhunec spraševanja je bil, ko je šla v dvorano do zakoncev Špehonja iz Žej, ju spraševala, kje in kako sta se spoznala, kako dolgo sta poročena (več kot 55 let), kaj je bil razlog za njuno poroko. Enako je naredila pri zakoncih Ciraj, poročenih več kot 41 let. Navzoči v dvorani so se ob tem zabavali, a kljub temu je bilo njeno spraševanje, predvsem pa odgovori vprašanih, dobro priporočilo za poroko in zakonski stan, ki sta danes v krizi. Podpisani in njegova žena Marta prav danes obhajata 41. obletnico poroke. 

 

Delovanje in načrte UPPG je predstavil njen predsednik Štefan Petkovšek 

 

Kako UPPG deluje dobrodelno, je v svojem jedrnatem govoru povedal njen predsednik Štefan Petkovšek. Z omembo »komendske vedute« in ponosno potrditvijo: »Tu sem doma!« je parafraziral svoj »trip to Komenda«, vsakodnevno vračanje v rodni kraj. To veselo vračanje je potrdil ne le z ugotovitvijo, v kako lepem kraju živi(mo), marveč kako pomembni ljudje mu dajejo zgodovino, poslanstvo in pečat. Med njimi kot prvi Peter Pavel Glavar, katerega ime s ponosom nosi osrednja dobrodelna necerkvena ustanova v kraju (cerkvena je Župnijska karitas Komenda) s 34 prostovoljci, ki praznuje 20-letnico delovanja. Poudaril je, da »prepoznava pravzaprav enake potrebe, kot jih je svojem času Glavar«. Ljudem v stiski vsak četrtek razdeljuje pakete hrane. V njih so tudi kruh in druge dobrote pekarne Hrovat v Komendi. Kaj jim pomeni kruh in kako ljubeče ga pečejo, je s pesmijo, posvečeno očetu Alfonzu, pred koncertom povedala njegova hčerka Bernarda. UPPG je prav te dni objavila razpis, na katerega se lahko za t. i. »socialno pomoč« prijavijo občani Občine Komenda, ki ne morejo sami plačevati niti »osnovnih življenjskih stroškov«. 

Ustanova bo v februarju začela s četrtim ciklom programa Znanje za zdravje, tokrat o vrtnarjenju

Od začetka svojega delovanja je s štipendijami pomagala kar 40 štipendistom. Ti ji uslugo vračajo s pomočjo pri razdeljevanju živil, učenju tistih mladih, ki se teže učijo, obnovili pa so tudi igrala. 

Mlade in starejše občane vabijo k sodelovanju pri prireditvi Množimo talente

Predsednik Štefan je na koncu govora poudaril: »Brez donatorjev ne bi mogli uresničevati našega poslanstva. Naklanjali so nam živila, denarna sredstva ali brezplačno predavali. Podjetnikom, nevladnim organizacijam in posameznikom se iskreno in iz srca zahvaljujemo,« je sklenil svoj govor. 

 

Izvirna darila ob »porcelanastem« jubileju UPPG

 

V imenu ustanove se jim je predsednik Petkovšek zahvalil z unikatnimi deli lončarke Nives Ratkajec Weingerl. S temi deli, ker, kot je domiselno povedal povezovalec programa Darko Mavsar, ustanova praznuje »porcelanasti« jubilej delovanja. Zaradi tega za nagrado in priznanja izdelki iz gline. Te so prejeli dobrotniki UPPG: Konjeniški klub Komenda, Skavtski steg Komenda 1 Ognjeviti delfin, Jajčkomat Jenko, Kmetija Odems, predavatelji dr. Darinka Koron, Jože Fabjan, Slavko Zgonec, Vrtnarstvo Gašperlin, Sadni vrt Mengeš in meceni: Pekarna Hrovat, Občina Komenda (v njenem imenu župan Stanislav Poglajen), Igor Štebe, kmetija Burger in podjetje LIDL.

Založba Družina d. o. o. je na posebni stojnici »dala na ogled« zadnjo številko tednika, pa tudi priročnik Praznične dobrote, ki bo prišel zlasti prav dobrim gospodinjam. Tako za list kot za priročnik je bilo veliko zanimanje, so številni odšli domov z njim pod pazduho ali v torbici (ženske), nekaj pa se jih je v mesecu verskega tiska tudi naročilo na Družino

 

Obiskovalci bi še poslušali nastopajoče 

 

Koncerta je bilo, takšno je bilo mnenje obiskovalcev, veliko prekmalu konec. Navzoči bi še kar poslušali, predvsem pa gledali Tino, ki jih je »vodila po poteh in stranpoteh tega mesta pregreh« (Las Vegasa, Darko Mavsar), med drugim v kostumu slavne Marilyn Monroe z jezikovnim oponašanjem Američana v Sloveniji in Slovenca v Ameriki. Ugotavljala je, da sta si že precej blizu, kar pa, »Oh, my God«, ni preveč dobro za slovensko istovetnost in podobo. Namig Darka Mavsarja: »Verjamem, da bo Peter Pavel Glavar tam nekje nad zvezdami dobrohotno pogledal stran, saj navsezadnje je bil tudi on sad prepovedane ljubezni«, je bil kar pravi, vsaj glede prestavitve Las Vegasa ta večer v Komendo. Pričujoči to lahko mirno potrdi, ker je bil pred leti sam v Las Vegasu, se mu jih je po prvem kovancu, ki ga je vtaknil v igralni avtomat, iz njega usulo sto. Kot varčen Gorenjec jih je polovico spravil v desni žep, drugo polovico pa v levega, je slednje v razmeroma kratkem času »zapravil«, saj ni imel več takšne sreče kot v prvem poskusu. Je pa videl, kako so ljudje z vsega sveta kot obsedeni igrali na igralne avtomate, se basali z neverjetnimi količinami hrane (mlada črnka je bila tako debela, da se je komaj zrinila za mizo, se kopali v eksotičnih bazenih, v katerih niti zaplavati nisi mogel dobro. Kot vitez po težki borbi (kakšni, ugibajte sami) se je predajal užitkom grajskega hotela s stolpi in stolpiči Excalibur, pogrešal pa gorenjske »špičake« in brhke planšarice. Ko je sedaj poslušal Ota Pestnerja, Omarja Naberja in Uroša Perića, njihovo pripovedovanje o Las Vegasu, mu je bilo kristalno, kakršno je tudi to mesto, jasno, da bi ti trije z zapetimi popevkami in pesmimi Elvisa Presleya, Franka Sinatre, Raya Charlesa, Louisa Armstronga, Deana Martina in drugih zvezdnikov gospelov – Oh, my God, je vzdihnila Tina, ponovil Oto Pestner – in drugih zvrsti glasbe zlahka uspeli tudi v ameriškem »mestu sanj«. Tako pa so ta večer v Komendi. Nič čudnega, da si je napovedovalec Darko zaželel, da bi šel enkrat »čez lužo« v pravi Las Vegas (»Pa saj navsezadnje enkrat v življenju lahko vzamem kredit za malo pregrehe.«); nazadnje je ugotovil, da je bolje, predvsem veliko ceneje, da se še kdaj udeleži podobnega koncerta

1/52




















































 

Zahvala nastopajočim na koncertu in sponzorjem UPPG

 

Vsem izvajalcem se je za koncert v imenu UPPG zahvalil Darko Mavsar (nastopajoči so iz rok štipendistov UPPG dobili šopke rož), prav posebej sponzorjem, ki so ga omogočili: Elektrina d. o. o., LIDL d. o. o., EKWB d. o. o., Družina d. o. o., Gorenjski glas d. o. o., Gostilna Čubr, Hiša dobrih vin – Koželj d. o. o., Občina Komenda, OŠ Komenda Moste in soorganizator SAZAS

Koncertu je sledilo povabilo k skromni pogostitvi v avlo OŠ Komenda, kjer so se kresala mnenja o večeru, katerega rdeča nit je bila dobrodelno delo UPPG. Pri tem ji bodo v prihodnosti prišli zelo prav darovi udeležencev koncerta v obliki vstopnic zanj in prostovoljni prispevki.

Verne udeležence koncerta je naslednjega dne dopoldne pri maši v kriški cerkvi Spreobrnjenja apostola Pavla z opozorilom na sliko v glavnem oltarju, predvsem pa s povabilom: Spreobrnite se in verujte evangeliju (kot se je preganjalec kristjanov Savel) »spreobračal« Matevž Mehle, direktor zavoda Katoliška mladina, doma iz sosednjega Mengša. Tako koncert zanje le ne bo imel tako močnega »lasvegaškega« vpliva, kot bi si kdo lahko mislil oz. predpostavljal. Včasih je dobro videti kaj takšnega, da lahko potem pravilno presodiš. Seveda, če si dovolj trden v sebi. Mlad in močan »horse« in ne star, kot se je ponorčevala in na odru tudi pokazala Tina Gorenjak. Tudi na moralnem področju. In pa dobrodelnem. Podoben Glavarju, ali da mu vsaj slediš. A kaj, ko je v Komendi vse manj »horsov«. Dobrih konj. Nove bo treba še vzgojiti. Stari že preveč hrzajo, je ugotavljala nabrita Tina Gorenjak.

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič 

Oglejte si tudi