JUTRI
21°C
15°C
SRE.
22°C
14°C
Oceni objavo

"FLORJANOVA MAŠA" V MOSTAH PRI KOMENDI

Gasilci Gasilske zveze Komenda in okoliških gasilskih društev so se na njegov god priporočili svojemu patronu.

V soboto, 4. maja, je godoval mučenec sv. Florijan, zavetnik gasilcev. Prav na njegov god so se ob 17. uri v prelepi gotsko-baročni podružnični cerkvi mučenca sv. Boštjana v Mostah zbrali gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Komende, Križa in Most ter okoliških gasilskih društev. K maši za žive in rajne gasilce, predvsem pa priprošnji svojemu zavetniku, da bi jih varoval pred nevarnostmi, ki so jim izpostavljeni pri svoji velikodušni pomoči ljudem v stiskah (ob požarih, povodnjih, prometnih nesrečah …), jih je povabilo domače gasilsko društvo – PGD Moste. Maševal jim je in jim pridigal komendski župnik Zdravko Žagar.

Gasilcem so se pri maši pridružili tudi verni prebivalci Most, Suhadol in Žej.

Pel je komendski mešani cerkveni pevski zbor, orglal je organist Peter Grm. Pevci so uvodoma zapeli pesem v čast zavetniku gasilcev, sicer pa so peli velikonočne in šmarnične pesmi.

Berilo in prošnje je bral gasilec Ivan Hlade s Križa. V prezbiteriju so se s prapori svojih društev postavili praporščaki eh treh gasilskih društev iz Gasilske zveze Komenda.

Gasilci, med njimi tudi tri gasilke, so se pred mašo strumno postavili v dve vrsti v bližini starega gasilskega doma v Mostah, nato v sprevodu v svojih uniformah za slovesnosti vkorakali v cerkev, po maši pa se zopet postrojili pred svetiščem sv. Boštjana.

Gasilcem sta se pridružila tudi komendski župan Stanislav Poglajen in  njegova soproga gospa Mihaela, oba gasilska častnika z visokimi nazivi in funkcijami.

Ob koncu maše je bil »ofer za gasilce«, nato pogostitev v novem gasilskem domu v Mostah. Pripravile so jo moščanske, suhadolske in žejske gospodinje. Nanjo so poleg gasilcev povabili tudi cerkvene pevce in pritrkovalce.

Gasilcem jo je tokrat zagodlo deževno vreme, ki pa ni skalilo veselega razpoloženja v novem prostornem in zelo lepem moščanskem gasilskem domu. Obiskovalcem sta ga razkazala Slavko Tancek, član UO PGD Moste, ki je prijazno pozdravljal udeležence slovesnosti in skrbel, da niso bili lačni in žejni, ter poveljnik Gasilske zveze Komenda Janez Hlade s Križa. Videli so zares sodoben gasilski dom, ki bo članom PGD Moste omogočal hitro posredovanje, kadar bo do njih prišel klic: Na pomoč!

1/44












































Že sedaj pa PGD Moste vabi na slovesno uradno odprtje svojega gasilskega doma z blagoslovitvijo in veselico po njem, igral bo ansambel Viharnik. Ta dogodek bo 25. maja ob 17. uri, gasilci pa pričakujejo čim večjo udeležbo. Tudi zato, ker so v svoj dom vložili veliko truda in denarja, tokrat pa bi se radi poveselili in tudi zahvalili prebivalcem Most, Suhadol in Žej za njihovo darežljivost; praznovali pa bodo tudi 90-letnico svojega društva.
Kakšen dom imajo, so lahko od zunaj in znotraj videli obiskovalci maše za gasilce in prijateljskega druženja po njej. Ne zaradi njih samih, marveč da bodo lahko čim hitreje in čim bolj učinkovito pomagali ljudem, kadar jih bo doletelo kaj hudega. Za to se tudi vestno izobražujejo in pripravljajo, je povedal Slavko Tancek. Poveljnik PGD Moste Roman Koncilija pa se je medtem v pogovoru posvetil gostom. Da so ti res v gasilskem domu, sta potrjevali dve veliki gasilski cisterni in lepo razvrščena gasilska oprema po policah za njimi.

Naj se gasilcem čim manjkrat oglasi sirena s pozivom: Na pomoč!

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

   

Oglejte si tudi