Komenda

DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

"URESNIČUJEMO DANE OBLJUBE!"

Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Komenda in njen 24. osrednji praznik

V Domu krajanov Antona Breznika na Križu pri Komendi je bila 15. maja ob 18. uri slavnostna seja Občinskega sveta Občine Komenda, ki svoj občinski praznik praznuje prav tega dne. Gostitelj je bil novi župan Občine Komenda Jurij Kern, tretji po vrsti od obstoja občine, navzoča pa tudi prvi župan Tomaž Drolec in drugi Stanislav Poglajen. Prišli so tudi številni častni gostje, med njimi župan Občine Križevci Branko Slavinec in podžupan Danijel Lesničar (križevska občina je pobratena s komendsko), župan Občine Šenčur Ciril Kozjek, župan Občine Vodice Aco Franc Šuštar, podžupan Občine Cerklje na Gorenjsken Miha Zevnik in načelnik Upravne enote Kamnik Mihael Novak.

Župan Jurij Kern je na začetku svojega govora omenil zelo pomemben dogodek tega dneva: da si je z ministrom za okolje, podnebje in energijo Bojanom Kumrom ogledal odlagališče inertnih odpadkov pri Suhadolah in, kar je najpomembneje: »da ga z današnjim dnem dokončno zapiramo«. Dodal je, da je pri tem dejanju naredil pomembne korake že njegov županski »prednik« v Komendi Stanislav Poglajen, predvsem pa njegovi – Kernovi – sodelavci na Občini Komenda.

Jurij Kern je povedal, da si z najožjimi sodelavci Uprave Občine Komenda in občinskimi svetniki prizadeva izpolniti predvolilne obljube volivcem. Poudaril je: »Izkazali so nam svoje zaupanje, kar predstavlja veliko odgovornost za vsakega svetnika, kot tudi zame, da uresničimo pričakovanja.« Pri tem je bil kritičen: »Pričakovanja občanov pa ne bomo uresničili z metanjem polen pod noge, diskreditacijo in medsebojnim obračunavanjem.« Povabil je: »Pustimo politiko ob strani in raje usmerimo vso svojo energijo v gradnjo trdnih temeljev naše skupne Komende. V prvih petih mesecih smo že uspeli narediti nekaj pomembnih korakov v to smer.« Te je tudi predstavil: prepotrebna obvoznica v Mostah, izgradnja ceste Moste – Gora, zadrževalnik Tunjščica, nova telovadnica pri OŠ Moste, Športni park Komenda, »reševanje centra Komende in sramotne betonske gmote, ki na vsakem koraku kazi razglednico naše občine«, pripravo »strategije trajnostnega razvoja Občine Komenda, ki bo povezala vse dosedanje in tudi nove projekte in omogočila domišljen in kakovosten razvoj občine v naslednjih letih«.

Poleg tega je omenil več manjših projektov, ki si jih občina tudi prizadeva izpeljati. Dejal je: »Veliko energije vlagamo v popolnitev občinske uprave.« Zanj je zelo pomembna »informiranost in transparentnost« /…/. Zato smo močno obogatili vsebino na našem Facebook profilu in tudi na zastareli spletni strani, ki jo bo v prihodnjem mesecu zamenjal povsem nov moderen portal. Največji potencial pa vidim v razvoju turizma in podjetništva."

Povabil je k udeležbi na prireditvah »za vse okuse in generacije« ob občinskem prazniku ta petek in to soboto na ploščadi ob Hipodromu Komenda: »Verjamem, da prav takšni dogodki oblikujejo naš kraj, vzdušje v  njem in nas povezujejo,« je izrazil svoje prepričanje župan Jurij Kern.

Drugi pomemben dogodek poleg slavnostnega govora prvega med komendskimi občani, župana Jurija Kerna, je bila podelitev občinskih športnih priznanj in priznanj zares zaslužnim občanom. Priznanje za najperspektivnejšo športnico do 15. leta v Občini Komenda za leto 2022 je prejela mlada kadetinja Judo kluba Komenda judoistka Haya Veinhandl Obaid, za najperspektivnejšega športnika enake starosti pa judoist Karim Veinhandl, tudi član Judo kluba Komenda. Oba nagrajenca sta v lanskem letu dosegla izjemne športne uspehe. Haya je bila državna prvakinja in prva na državnem prvenstvu osnovnih šol, Karim pa drugi na mednarodnih tekmovanjih v Ljutomeru, na Pokalu Oplotnice in Pokalu Gorice ter tretji na državnem prvenstvu za starejše dečke.

Zlato občinsko priznanje pa je dobil občan Marko Zadrgal. Iz rok župana Jurija Kerna in občinskega svetnika Aleša Marinka, predsednika Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ga je prejel za zelo uspešno kmetovanje in velika prizadevanja za razvoj čebelarstva v Komendi in poduk mladih čebelarjev (njihova kmetija je vzorno in sodobno urejena, pri kmetovanju spoštujejo naravo in zdravo okolje), pa tudi za svoje kulturno-prosvetno delovanje, pri katerem je zajemal iz dediščine velikega Petra Pavla Glavarja in dela pomembnega komendskega dušnega pastirja Viktorijana Demšarja, ko je poskrbel za njegovo spominsko sobo v nekdanjem Glavarjevem špitalu v Komendi. Zaslužen je tudi za spominsko obeležje Glavarju ob 300. obletnici njegovega rojstva (2. maj 1721) na nekdanji Glavarjevi bolnišnici in še veliko drugega v Komendi. Rad je pomagal ljudem v stiski in s svojimi bogatimi izkušnjami svetoval mladim kmetom. Dejaven je bil na območju KS Komenda in Občine Kamnik, ko je šlo za reševanje perečih zadev v Komendi, ko ta še ni bila samostojna občina. V kratki zahvali je vesel in hvaležen ugotavljal: »Uspel sem pri vsem, kar sem si zaželel.«

1/24
























Kulturni program so ob 24. občinskem prazniku Občine Komenda obogatili: Godba Komenda, učenci Glasbene šole Kamnik, ki praznuje 70-letnico delovanja in ima podružnico tudi na območju naše občine, v letošnjem šolskem letu glasbeno šolo v Mostah obiskuje 74 učencev (na glasbila so igrali: Nace Maležič, Oskar Sitar in Anže Fajdiga, njihova mentorica je Neža Gruden) in Otroško-mladinski pevski zbor OŠ Komenda Moste pod vodstvom zborovodkinje Marjete Čimžar; omenjeni zbor se je kot edini na območni reviji otroških in mladinskih pevskih zborov v Kamniku uvrstil na regionalno raven tekmovanja.

Prireditev je zelo dobro povezovala moderatorka Petra Arnež Mohorič, ki je nazadnje vse navzoče v dvorani povabila k pogostitvi. Ta je bila združena s čestitkami vsem trem nagrajencem, izmenjavi spominov na pretekle dosežke v Občini Komenda in spodbudami za prihodnost, da bo, kot je povedal župan Jurij Kern, Občina Komenda še bolje, hitreje in uspešneje uresničevala zahtevne zastavljene in občanom obljubljene projekte.

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič  


 

Oglejte si tudi