Komenda

JUTRI
24°C
12°C
PON.
17°C
12°C

Urni in požrtvovalni moščanski gasilci

Včeraj, 20. aprila, zvečer okrog 20. ure se je v bližini gasilskega doma v Mostah pri Komendi na cesti, ki pelje iz Most proti Mengšu, ponesrečil motorist. Vzrok nesreče ni znan, zapeljal pa je z desnega pesknatega roba ceste, po vsej verjetnosti trčil ob ograjo ter obležal v blagem zatravljenem jarku ob njej. Tisti, ki so bili prvi pri njem, so poklicali na pomoč gasilce in reševalce.

Kraju nesreče – ponesrečencu – smo se z druge strani visoke in močne kovinske ograje približali tudi nekateri udeleženci letnega občnega zbora Društva upokojencev (DU) Komenda. To smo naredili, ko smo videli motor na tleh, ponesrečenca pa ne zaradi slabe vidljivost (bil je že mrak), pa tudi, ker je z motorjem ležal v jarku ob robu ceste.

Ko je poskušal vstati, smo mu prigovarjali, naj tega ne počne, saj bodo kmalu prišli reševalci, mu pomagali. Vseeno se je dvignil, začel dvigovati motor in hotel nadaljevati vožnjo. Opazili smo, kako je krvav okrog ust, motor pa je bil močno poškodovan. Še sreča, da so kmalu na kraj nesreče prihiteli moščanski gasilci. Prav neverjetno, kako hitro. Takoj so oskrbeli ponesrečenca, z gasilnimi vozili zavarovali kraj nesreče in preusmerili promet. Kmalu je iz Domžal prispelo reševalno vozilo z ekipo za prvo pomoč na mestu nesreče in poskrbelo za ponesrečenca.

Pričujoči smo lahko videli, kako je dragocena hitra, učinkovita in strokovna pomoč, kadar pride do prometne ali drugačne nesreče. Ponesrečenemu motoristu je še hujše poškodbe gotovo preprečila čelada, ki jo je imel na glavi, v veliki meri pa hitro ukrepanje moščanskih gasilcev in reševalcev. Bog ne daj, da bi samo pomislili na to, kaj vse bi se lahko pripetilo, ko je v šoku dvignil motor in hotel nadaljevati vožnjo. Kmalu se je videlo, da tega ne bi mogel zaradi močno poškodovanega vozila, kar so ugotavljali moščanski gasilci in ga prijazno prepričevali, da to ni mogoče, pa tudi zdravstvenega stanja, v katerem je bil po nesreči, je obsedel na tleh, kjer so ga reševalci (pozneje v reševalnem vozilu), že prej pa moščanski gasilci, ustrezno strokovno oskrbeli. Tako, kot je treba ob prometnih nesrečah.

1/3



Eden izmed navzočih očividcev dogodka je glasno pohvalil moščanske gasilce, pa tudi kamniške, ki so prihiteli pomagat. Kako so gasilci potrebni in dragoceni, kadar gre za reševanje življenj! Pa tudi v naravnih in drugih nesrečah. Da so prvi, ki pomagajo ljudem, pri tem pa tvegajo svoja življenja. Kdaj jih, žal, kot je bilo ob povodnji v Zalogu pri Cerkljah na Gorenjskem, tudi izgubijo zaradi nesebične pomoči drugim. Kako zahtevno in nevarno je delo gasilcev, smo nedavno lahko videli po javnih občilih ob požaru nad Preddvorom, kjer jih je bilo več ranjenih.

Moščanski gasilci so se tega dne – 20. aprila – že prej izkazali, ko so zastonj odstopili prostor v svojem domu za letni občni zbor DU Komenda. Velika hvala jim! Hvala pa tudi za vsa druga dobra dela! Veseli, hvaležni in ponosni smo, da jih imamo. Tokrat še posebej na moščanske gasilce, ki tudi na tekmovanjih dosegajo velike uspehe. Največ pa je, človeško gledano, vredna takšna pomoč, kot je bila tokratna ponesrečenemu motoristu.

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

Oglejte si tudi