Komenda

DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

DAN POTEM ...

Ali se nam res napovedujejo apokaliptični časi?
V ponedeljek, 7. avgusta, smo se zbudili v mrzlo megleno jutro. Čisto nekaj drugega, kot bi človek pričakoval sredi vročega poletja. Še sreča, da so se začele megle trgati, je vse manj oblakov, nas je spet »pozdravilo« sonce, ki bo začelo greti zemljo, namočena in poplavljena tla. Obenem pa se bo vse jasneje kazalo, kakšne posledice so pustile katastrofalne poplave. Z eno besedo: strašne. Tudi v naši komendski občini. Najhuje pa je to, da je pri odpravljanju posledic neurja in poplav v Mostah umrl moški, so bile smrtne žrtve tudi drugje po Sloveniji. Doletela nas je torej še najhujša tragedija.

Dan po tem, ko je prenehalo liti iz oblakov, sem se ob vsem, kar sem sam doživljal, videl in fotografiral v naši občini, vprašal, ali se nam res napovedujejo apokaliptični časi, ki jih je apostol Janez popisal v zadnji knjigi Svetega pisma Nove zaveze pod naslovom Razodetje (Apokalipsa). Tudi naši mali, ljubi, prelepi, zeleni Sloveniji. Kaj naj pomeni to, kar nas je doletelo? Pri branju Razodetja sem se posebej zamislil pri odstavku: »Glej, pridem kmalu in z mano pride moje plačilo, da povrnem vsakomur po njegovem delu. Jaz sem Alfa in Omega, Prvi in Zadnji, začetek in konec.« (Raz 22, 12-13). Pred tem sem prebral prejšnji odlomek, ki govori o našem ravnanju: »Kdor dela krivico, naj jo dela naprej, kdor je umazan, naj se omadežuje naprej, kdor je pravičen, naj vrši pravico naprej, in kdor je svet, naj se posvečuje naprej.« (Raz 22, 11) Tako je, je bilo in bo, se zavedam.

Nič nas še ni izmodrilo in nobena še tako huda stvar spremenila v našem bistvu, biti. Nobena vojna, noben zločin nad človekom od takrat, ko je Kajn dvignil roko nad brata Abela, noben voditelj od Džingiskana do Tita in noben udarec od kjerkoli in kadarkoli. Takšni smo in bomo še naprej. Kdor je dober po srcu, bo takšen ostal, kdor rad pomaga, bo delal dobra dela tudi v prihodnje, pomagal človeku v stiski. Tokrat jih je res veliko v Sloveniji. Lahko bi rekel: na tisoče. Če samo pomislim na gasilce v naši občini in od drugod, ki so pomagali blažiti posledice vodne ujme, na podžupana Aleša Marinka in poveljnika Gasilske zveze Komenda Romana Koncilja, na tiste, ki so pomagali vernici pred mašo v župnijski cerkvi sv. Petra v Komendi, ko ji je bilo slabo, na sosede, ki niso bili prizadeti, pa so takoj pomagali drugim v stiski, na moža iz sosednje občine, ki je prihitel čistit podružnično cerkev sv. Boštjana v Mostah, na našega novega župnika p. Cristiana Balinta, ki je več ur čistil omenjeno cerkev, v nedeljski pridigi pa našel tolažilne in ohrabrujoče besede za v poplavah prizadete ljudi.

To nas vse skupaj dviguje, hrabri in združuje pri odpravljanju posledic poplav, predvsem pa naše življenje v prihodnje. Upam, da k še večji povezanosti, manj gledanju nase, svoje premoženje, užitek, prej videnju drugega poleg sebe; potem bova oba preživela. Potem bo »Apokalipsa zdaj«, če uporabim naslov filma iz časov vietnamske vojne v primerjavi z vsem, kar se je dogajalo po naši občini in vsej Sloveniji, ostala »Apokalipsa nekoč« in ne »Apokalipsa jutri«. Te se je res treba bati. »Apokalipsa zdaj« je zelo resno opozorilo, da se bomo morali v marsičem spremeniti. Najprej sami pri sebi, nato v odnosu do narave, gledanja na življenje in dogajanja v njem, svojega časovno omejenega bivanja na tem svetu. Tudi če ne verjamemo v prihodnjega, v to, kar je v Apokalipsi napisal apostol Janez.  

1/43











































Nove slovenske oblasti in občinska vodstva so na hudi preizkušnji, kako pomagati tolikim prizadetim ljudem. Tudi naše, komendsko. Sedaj imajo priložnost, da se izkažejo, mi, občani, pa, da jim pri tem pomagamo, smo tudi potrpežljivi, razumevajoči in, kot je dejal župnik Cristian: roka roko umije. Naj silovito deževje umije tudi vse slabo v nas za dobro. Pričujoče pretresljive fotografije so potrdilo, kako velik je lahko človek v svoji pomoči bližnjemu v stiski, pa tudi kako majhen in nebogljen, kadar je sam, ga doleti hudo, katastrofa. Bodimo veliki v dobrih delih! Zares ljudje, vredni te besede. Sonce, ki nas prijetno ogreva, naj ogreje tudi naša srca v ljubezni do najbližjih in vseh komendskih občanov in župljanov. Kot je povabil podžupan Aleš Marinko: Bolj moramo držati skupaj ne glede na politično prepričanje. Župan Jurij Kern pa že prej v prvi besedi v poplavah prizadetim občanom: da jim bo občina pomagala, kolikor bo najbolj mogla, mi, občani, pa naj drug drugemu.

Solidarnost in pomoč po zadnjih poplavah sta obetajoč začetek novega obdobja v naši občini in župniji. Ugotovitev župnika p. Cristiana: »Prišel sem med dobre ljudi!« nam veliko pove. Zagotovilo, da so njegova vrata odprta za vse župljane in občane. Odpirajmo jih še mi njemu in drug drugemu. Verni in neverni, vsi občani ne glede na osebno prepričanje in članstvo v stranki, stari in mladi. Ustvarjamo novo Komendo!

Jožef Pavlič

 

    

 

Oglejte si tudi