Kobarid

DANES
22°C
14°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

START:Up po naše - Priložnosti v Zgornjem Posočju

V Domu Andreja Manfrede v Kobaridu se je v petek, 7. novembra 2014, odvil zaključni dogodek študijskega krožka »Start:up po naše – Priložnosti v Zgornjem Posočju so«.

Primarna ideja našega projekta je bila izvedba Podjetniških dni v okviru strategije za mlade Mladinskega sveta Kobarid, ki jo je pripravila Mateja Urbančič. Ker smo akcijo hoteli izpeljati smo se skupaj zbrali mladi s kobariškega in se preko Posoškega razvojnega centra povezali v študijski krožek. V projekt smo bili vključeni: Kaja Ivančič, Marjetka Lednik, Karolina Koren, Karmen Koren, Miha Skočir in Mateja Urbančič pod mentorstvom Patricije Rejec.


Skozi srečanja smo tehtali ideje in zamisli kako bi dogodek organizirali in kateri vsebini bi dali prednost. Odločili smo se, da se osredotočimo na turizem, ki je svetla točka za podjetništvo v Zgornjem Posočju in kjer imamo vsi skupaj še veliko manevrskega prostora za razvoj. Iskali smo rešitve za lokalno okolje, za skupno in ne samo za individualno dobro. Zanimale so nas predvsem nove ideje za že obstoječe turistične ponudnike ali nove podjetnike. Sestavili smo anketni vprašalnik in se odločili, da kar sam trg vprašamo kakšne storitve in aktivnosti še potrebuje za obogatitev turistične ponudbe v Zgornjem Posočju. Povezali smo se tudi z LTO-ji in izkazalo se je, da so nad našo idejo navdušeni, saj so si tudi sami želeli takšne raziskave, ki bi jim pokazala zadovoljstvo in mnenje turistov. Povezali smo se z obema Posoškima LTO-jema in izvedli projekt; turistično raziskavo v Zgornjem Posočju. 


Turiste smo najprej povprašali kolikokrat so že obiskali našo dolino, motiv njihovega prihoda, kje so dobili idejo za prihod in koliko časa ostajajo na dopustu pri nas ter s kom potujejo. Povprašali smo jih o njihovem zadovoljstvu z gostinsko ponudbo, delom informacijskih centrov in s ponudbo lokanjih pridelkov. Zanimalo nas je njihovo zadovoljstvo z javnimi prevozi. Prosili smo jih, da nam zaupajo njihovo dnevno potrošnjo. Povprašali smo jih katere aktivnosti ali storitve pogrešajo v Zgornjem Posočju in ali so imeli med bivanjem pri nas kakšne težave.

V raziskavo smo vključili 400 turistov v Bovcu, Kobaridu in Tolminu. Vzorec je bil sestavljen glede na število nočitev preteklega leta. Poleg tega pa je bil razdeljen na nacionalnosti in tip nastanitve; hoteli, kampi, zasebne sobe ali apartmaji, hostli. 

V Bovcu je bilo opravljenih 224 anket, v Kobaridu 110 in v Tolminu 66 anket.
Glede na nacionalnost je bilo v Bovcu opravljenih največ anket med Slovenci 77, sledijo Nemci s 64 anketami in Čehi z 31. Anketirali smo še Nizozemce, Avstrijce in Italijane.

V Kobaridu smo opravili 49 anket med Slovenci, 27 med Nemci in 8 med Avstrijci, ostale smo opravili med Italijani, Nizozemci, Britanci in Francozi. V Tolminu pa smo opravili 30 anket med Slovenci, 16 med Nemci in 5 med Avstrijci ter ostale med Italijani, Nizozemci, Britanci in Francozi.
Največ anket je bilo izvedenih med turisti, ki so bivali v kampih, sladijo gostje iz zasebnih sob in apartmajev, nato gostje hotelov in penzionov. 


START:Up po naše - Priložnosti v Zgornjem Posočju. Foto: arhiv Mateja Urbančič


Člani študijskega krožka smo na dogodku predstavili izsledke raziskave. Strokovni komentar pa je podal tudi direktor LTO Bovec gospod Janko Humar. Predlagal je izvajanje takšnih aktivnosti tudi za prihodna leta, saj se je letošnji projekt izkazal za zelo uspešnega.


Naslednja želja članov študijskega krožka je bila, da bi konkretne ideje lahko razvijali pod mentorstvom strokovnjakov, ki v Sloveniji organizirajo Start up-e. Povedano drugače, da bi tovrstne aktivnosti pripeljali k nam v Posočje. Naši prošnji so se prijazno odzvali na Primorskem tehnološkem parku. Z direktorico Tanjo Kožuh in vodjo mednarodnih projektov Majo Rajer Obid smo začrtali prve aktivnosti tudi pri nas. Na dogodku pa sta predstavili vse možnosti za vključitev zainteresiranih v projektne aktivnosti Primorskega tehnološkega parka.
Udeležba na dogodku je bila nad pričakovanji. Udeleženci so prejeli veliko zanimivih in uporabnih informacij.

V imenu študijskega krožka pripravila Mateja Urbančič, Mladinski svet Kobarid

Oglejte si tudi