Kobarid

DANES
22°C
12°C
JUTRI
20°C
13°C
Oceni objavo

Analiza ankete o turistični taksi v dolini Soče

Turistično takso plačujejo državljani Republike Slovenije in tujci, ki prenočujejo v nastanitvenem obratu. Višino turistične takse določi občina in ne sme biti višja od 2,50 evra. S 1.1.2019 se bo poleg turistične takse začela obračunavati tudi promocijska taksa, ki bo znašala 25 odstotkov zneska obračunane turistične takse. Občine morajo v treh mesecih od sprejetja Zakona o spodbujanju razvoja turizma določiti višino turistične takse. Župan Občine Kobarid Robert Kavčič se je že pred časom sestal z večjimi ponudniki in lastniki kampov ter pridobil njihovo mnenje. Zavod za turizem Dolina Soče pa je med ponudniki izvedel anketo.

Zavod za turizem Dolina Soče je na območju občin Bovec, Kobarid in Tolmin izvedel anketo o turistični taksi v dolini Soče. Namen ankete je bil pridobiti mnenje s strani ponudnikov iz vseh treh občin o višini turistične takse, popustih za obiskovalce, ki bivajo v kampih, porabi sredstev iz naslova pobrane turistične takse in podobno. Zaželjeni so bili tudi predlogi in morebitne pripombe ponudnikov. 

Iz analize ankete je razvidno, da večina anketirancev meni, da mora biti turistična taksa enotna za vse tri Posoške občine (64%) in, da mora biti njena višina enaka skozi vse leto (81%). 62% anketirancev je mnenja, da bi morala biti taksa enotna za vse nastanitve (tudi za kampe) in, da bi se sredstva iz naslova pobrane turistične takse namenila za urejanje parkirišč in sanitarij na najbolj obremenjenih točkah, urejanje povezanih kolesarskih poti po dolini Soče in pohodniških poti ter organizacijo javnega prevoza. Večina ponudnikov se s povišanjem turistične takse strinja (58%) in kar 81% jih meni, da bi povišanje turistične takse uvedli s 1. 1. 2019.

 

Analizo ankete objavljamo v priponki. 

 

 



 

Oglejte si tudi