DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Uvajanje Prve pomoči v program izobraževalnih organizacij

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Tolmin si je skupaj s šolami zadal dolgoročni cilj - sistematično uvajanje prve pomoči ter humanitarne in prostovoljne dejavnosti v redni in razširjeni program izobraževalnih organizacij. Aktivnosti so potekale skozi celo šolsko leto in mladi so že osvojili znanja in veščine prve pomoči.

Preprečevanje nezgod in obvladovanje  prve pomoči sodi v splošno izobrazbo in usposobljenost, ki se jo je treba začeti učiti že v vrtcu, osnovni in srednji šoli ter pozneje nadgrajevati oziroma ohranjati kot veščino za vsakodnevno rabo. Ob tem se privzgaja in krepi tudi solidarnost in pri mnogih posameznikih postane sestavni del njihovih vrednot.  Rdeči križ Slovenije z izvajanjem tečajev in izpitov iz prve pomoči, z organizacijo lokalnih, regijskih in državnih preverjanj usposobljenosti članov ekip prve pomoči, z različnimi promocijskimi aktivnostmi ter z delovanjem Strokovnega centra za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije dviguje raven znanja prve pomoči med mladimi in med generacijami v zrelem in poznem obdobju. Na ta način vpliva na zmanjševanje predsodkov  in strahu ter dviguje samozavest pri nudenju prve pomoči in prepričanje o pomenu znanja prve pomoči.

 

Na RKS – OZ Tolmin so si skupaj s šolami zadali dolgoročen cilj: sistematično uvajanje prve pomoči ter humanitarne in prostovoljne dejavnosti v redni in razširjeni program izobraževalnih organizacij. Od šolskega leta 2015/2016 dalje so z vsemi šolami in gimnazijo podpisali pogodbo o donaciji. Na ta način bodo dosegli, da bo znanje prve pomoči postalo vrednota v vseh izobraževalnih inštitucijah, izoblikovane vrednote humanitarnosti in prostovoljstva pri mladih pa bodo dolgoročno prispevale k večjemu številu prostovoljcev in s tem tudi večje razumevanje za ranljive skupine in posameznike na terenu.

Osnovni namen te pobude je promocija znanj in veščin prve pomoči med otroki že od otroških let naprej in obnavljanje teh znanj, ki pomembno prispevajo k boljši odpornosti družbe v prihodnosti.

1/2

Uvajanje Prve pomoči v program izobraževalnih organizacij. Foto: Marjanca Velišček

Na Mostu na Nadiži, se je 8. in 9. junija 2017, zbralo 24 prvošolčkov iz OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, ki so pod mentorstvom Žarka Trušnovca spoznavali veščine prve pomoči. Foto: Marjanca Velišček

Pod mentorstvom Žarka Trušnovca RKS – OZ Tolmin organizira tudi dvodnevne tabore prve pomoči na Mostu na Nadiži. V letošnjem letu organizirajo tri tabore, ki so namenjeni članom osnovnošolskih ekip prve pomoči in njihovim mentorjem, najmlajšim in gimnazijcem. 

Na Mostu na Nadiži, se je 8. in 9. junija 2017, zbralo 24 prvošolčkov iz OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, ki so pod mentorstvom Žarka Trušnovca spoznavali veščine prve pomoči. Svoje znanje sta na najmlajše prenašala tudi Sašo Rosič iz OZRK Tolmin, ki jim je predstavil osnove prve pomoči za najmlajše in Mateja Matajurc, mentorica ekipe prve pomoči iz OŠ Kobarid.

7. oktobra 2017 pa bo v Kobaridu potekalo državno preverjanje ekip prve pomoči, ki so bile uspešne na regijskih tekmovanjih po celotni državi. 

 

 

Oglejte si tudi