DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Vlomi v stanovanjske hiše in poziv občanom

Župan Občine Kobarid Robert Kavčič se je na pobudo številnih občanov sestal s komandirjem Policijske postaje Bovec Damjanom Žagarjem. Tema sestanka so bile vlomne tatvine iz stanovanjskih hiš, katere se žal dogajajo tudi v občini Kobarid.

 

Komandir je pojasnil, da storilci z vlamljanjem na različne načine (skozi vhodna vrata, garažna vrata, okna v pritličju, preko balkonov) vstopijo v objekt, preiščejo notranje prostore in si prilastijo gotovino, bančne kartice, zlatnino, glasbila, umetnine, razne zbirke in druge predmete. Vlomi se zgodijo v času odsotnosti stanovalcev od doma, najpogosteje v poznih popoldanskih oz. večernih urah, v nekaterih primerih pa tudi v dopoldanskih urah. Storilci običajno delujejo v skupinah, pripeljejo se z različnimi osebnimi vozili različnih registrskih številk.

 

Občane bo tem pozivajo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi osnovnimi zaščitnimi ukrepi možno storiti veliko.

 

- Tudi med krajšo odsotnostjo je dobrodošla delna osvetlitev prostorov v hišah, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;

- V primerih ko je to možno obveščanje sosedov o odsotnosti, da lahko namenijo več pozornosti dogajanju v okolici oz. v sosedovi hiši, rednemu pobiranju pošte in časopisov, itd.;

- Ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti. Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd. so najpogostejša in lahka tarča storilcev.

 

Komandir Policijske postaje Bovec Damjan Žagar je na prošnjo kobariškega župana Roberta Kavčiča zagotovil, da bodo tudi oni poskušali po svojih najboljših močeh in skaldno z razpoložljivim kadrom zagotavljati pogostejšo prisotnost patrulje v Kobaridu.

 

Obenem pa policisti v teh predprazničnih dneh, ko bodo stanovalci pogosto odsotni od doma, pozivajo vse, da se več pozornosti nameni zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah oz. po vaseh. Vse tovrstne informacije naprošajo, da takoj sporočite na znano interventno številko Operativno-komunikacijskega centra PU Nova Gorica 113, na anonimni telefon 080 1200 ali pa o tem čim prej seznanijo vodjo policijskega okoliša v njihovem kraju oz. se zglasijo na najbližji policijski postaji  (seznam vodij policijskih okolišev za območje PU Nova Gorica: http://www.policija.si/index.php/policijske-uprave/pu-nova-gorica/vodje-policijskih-okoliev

 

O preventivnih nasvetih Policije na naslednjih spletnih straneh: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/preventiva/8865-vlomilci-in-tatovi-niso-na-dopustu-preventivni-nasveti-policije.


Slika je simbolična

Oglejte si tudi