DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor na obisku v občini Kobarid

Predsednik republike Borut Pahor je v ponedeljek, 26. maja 2014, obiskal občino Kobarid. Uvodoma se je sestal z vodstvom Občine Kobarid, nato pa se je udeležil otvoritve vrtca z Glasbeno šolo, kjer je bil tudi slavnostni govornik. Predsednik si je ogledal tudi izjemno zasebno zbirko predmetov iz prve svetovne vojne dr. Bojana Rustja. Dan v Kobaridu je predsednik Pahor zaključil z obiskom ustanove Fundacija Poti miru v Posočju in Kobariškega muzeja.

Predsednika Republike Slovenije je na Občini Kobarid sprejela županja Darja Hauptman s sodelavci. Predsedniku republike se je zahvalila za obisk in predstavila ključne razvojne projekte občine. Med njimi so sanacija posledic žledoloma, ureditev infrastrukture ter razvoj turizma. Poudarila je, da je za uresničitev pomembno sodelovanje vseh kobariških ljudi in izrazila hvaležnost, da skupaj, kljub neprijaznim časom, uresničijo zastavljene cilje. Županja je predsednika Pahorja seznanila tudi z dobrim delom vseh desetih županj v Sloveniji in izrazila željo, da ga v okviru njihovih rednih srečanj obiščejo v Predsedniški palači. Predsednik Pahor je predlagal, da se obisk izvede ob prihajajočem državnem prazniku, za kar se mu je županja iskreno zahvalila. 


Predsednik republike se je nato udeležil otvoritve Vrtca z Glasbeno šolo, kjer je bil tudi slavnostni govornik. Poudaril je, da se z dnem otvoritve vrtca in glasbene šole odpirajo vrata otroški razposajenosti in virtuoznosti. "Nov vrtec z glasbeno šolo je izpolnil pričakovanja ljudi. Županje in župani ste se izkazali za steber ekonomske, socialne in politične stabilnosti, predvsem v času gospodarske krize, in ste upravičili zaupanje ljudi," je dejal predsednik republike ter se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri gradnji vrtca z glasbeno šolo. "Takšni projekti definirajo prihodnost kraja in prepričan sem, da bo tukaj, v teh prostorih zraslo veliko dobrih ljudi," je govor zaključil predsednik republike. 


Ob tej priložnosti si je predsednik Pahor ogledal tudi izjemno zasebno zbirko predmetov iz prve svetovne vojne dr. Bojana Rustje. Zbirka je nastajala približno deset let in danes šteje čez tisoč eksponatov. Zbiratelj dr. Bojan Rustja je predmete našel na okoliških hribih, v zbirki pa izstopajo bronasta plošča s portretom Alberta Picca, po katerem nosi zbirka tudi ime, lesene table iz Trente, puzzle iz Prusije ter umetelno izrezljana lesena škatla, ki so jo izdelali ruski ujetniki na Bovškem. 

Dan v Kobaridu je predsednik republike zaključil z obiskom ustanove Fundacija Poti miru v Posočju, kjer so predsedniku predstavili aktivnosti, povezane z obeleževanjem 100-letnic prve svetovne vojne in soške fronte. Predsednik republike je skupaj s predsednikom Italijanske republike tudi častni pokrovitelj Poti miru od Alp do Jadrana, katere otvoritev je predvidena v marcu 2015. Predsednik Pahor je nato obiskal še Kobariški muzej, ki je med drugim tudi dobitnik Muzejske nagrade Sveta Evrope. 


1/5

Predsednik je svoje vtise vpisal v knjigo gostov Občine Kobarid.

Županja je predsedniku podarila kip Simona Gregorčiča.

Predsednik si je ogledal tudi zasebno zbirko predmetov iz 1.svetovne vojne dr.Bojana Rustja. Foto: T.Š.F.

Predsednik je obiskal Fundacijo Poti miri v Posočju.

Obisk je predsednik Pahor zaključil v Kobariškem muzeju.

 

Povzeto po izjavi za javnost Urada predsednika RS

Foto: arhiv Občine Kobarid
 

Oglejte si tudi