Kobarid

DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

46.novoletno srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja

V soboto, 16. januarja 2016, je v Tolminu potekalo 46. novoletno srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja. Organizatorji prireditve so tradicionalno trije Posoški župani in načelnik Upravne enote Tolmin.
Letos je tradicionalno novoletno  srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja gostila Občina Tolmin. Uvodoma je zbrane pozdravil in nagovoril tolminski župan Uroš Brežan, ki je poudaril pomen srečanja in sodelovanja med Slovenci v Posočju in Videmski pokrajini.

Pozdrav iz zamejstva in predstavitev življenja ter delovanja Slovencev v Videmski pokrajini je zbranim prenesla kulturna delavka iz Kanalske doline Anna Wedam, ki je predstavila nekatere probleme, s katerimi se srečuje slovenska skupnost v Italiji na področju šolstva, preoblikovanja lokalne uprave, …

Slavnostni govornik, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, je poudaril pomen jezika in ob tem izpostavil dvojezično šolo v Špetru, ki se vsako leto lahko pohvali z večjim številom dijakov. Izrazil je upanje, da bo imela lokalna uprava posluh za prostorske potrebe šole in pozval k prizadevanju, da bi takšne šole zaživele tudi po drugih krajih Videmske pokrajine. 

S svojo udeležbo je organizatorje počastil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. 


Letošnje Gujonovo priznanje, ki ga podeljujejo za zasluge pri ohranjanju slovenskega jezika in kultur, je prejel eden zadnjih Čedermacev, duhovnik Marino Qualizza, že desetletja tudi urednik zamejskega časopisa Dom. Po besedah načelnika UE Tolmin Zdravka Likarja Marino Qualizza s svojim pogumom spodbuja zamejske Slovence v Videmski pokrajini, da gojijo in ohranjajo svoj materni jezik, slovenščino in obenem drži živo žerjavico pod pepelom slovenskega življa tudi v najbolj oddaljenih krajih, kot je Dreka.

1/5

Uvodoma je zbrane pozdravil in nagovoril tolminski župan Uroš Brežan. Foto: arhiv Občine Tolmin

Pozdrav iz zamejstva je zbranim prenesla kulturna delavka iz Kanalske doline Anna Wedam. Foto: Milan Štulc

Slavnostni govornik minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Foto: arhiv Občine Tolmin

Srečanja se je udeležil tudi kobariški župan. Foto: Milan Štulc

Večer sta povezovala Vanja Hvala in Matej Kavčič. Foto: Milan Štulc


Za kulturni program so poskrbeli ustvarjalci z obeh strani meje - Komorni zbor Musica Viva, kvartet Napolitango in Bardski oktet, vezno besedo pa so prepletale pesmi posoških in zamejskih pesnic in pesnikov. 

Pred osrednjim dogodkom je na Občini Tolmin potekala okrogla miza, na kateri so se srečali župani z obeh strani meje. Glavna tema okrogle mize so bili čezmejni projekti, program sodelovanja med Slovenijo in Italijo za obdobje 2014-2020.

Oglejte si tudi