Kobarid

DANES
22°C
12°C
JUTRI
20°C
13°C

Mikrodaljinsko ogrevanje na lesno biomaso Kobarid

Ena večjih naložb, ki jih Občina Kobarid predvideva v letu 2017, je izgradnja centra za mikrodaljinsko ogrevanje na lesno biomaso. Razlogi zanjo so na eni strani v Lokalnem energetskem konceptu zastavljeni cilji o prehodu ogrevanja na obnovljive vire energije in spodbujanju skupnega ogrevanja na lesno biomaso, na drugi strani pa tudi stroškovna optimizacija ogrevanja javnih stavb ter s tem povezani pozitivni finančni učinki za občino. Regionalno in lokalno zastavljeni cilji sledijo državni energetski politiki, ki skladno z Direktivo Evropskega parlamenta in Sveta o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov določa, da bo do leta 2020 delež obnovljivih virov energije v končni bruto porabi 25-odstoten.

 

Namen naložbe je zgraditi center, ki bo nudil moderen, udoben in energetsko učinkovit način ogrevanja ter priprave tople vode. Ogrevanje na lesno biomaso je naravi prijazno, saj ne povzroča dodatnih emisij ogljikovega dioksida. Prinaša dolgoročno cenovno stabilen način ogrevanja, pripomore k ustvarjanju novih virov v kmetijskem in gozdnem gospodarstvu, krepi podjetja s tega področja ter tako prispeva k preprečevanju grozečega zapuščanja podeželja in padanja kupne moči.

 

Člani Občinskega sveta Občine Kobarid so 24. maja na seji obravnavali in v drugem branju sprejeli predlog Odloka o ustanovitvi javnega podjetja za proizvodnjo in dobavo toplotne energije DEJMAN. Podjetje, ki bo v stoodstotni lasti občine, bo investitor izvedbe, upravljavec objekta in procesov ter izvajalec lokalne gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo na območju dela naselja v Kobaridu.

 

Ocenjena vrednost naložbe znaša okoli 320 tisoč evrov in vključuje izgradnjo kotlovnice na lesno biomaso, moči 300 kW, ter izgradnjo 291 metrov toplovoda. Center se bo nahajal v neposredni bližini telovadnice. Odjemalci toplote iz daljinskega ogrevanja na lesno biomaso bodo javne stavbe, ki se trenutno ogrevajo na utekočinjen naftni plin iz skupnega plinohrama: OŠ Simona Gregorčiča Kobarid s telovadnico, Vrtec pri OŠ Simona Gregorčiča Kobarid in Dom Andreja Manfrede.

 

Gradbeno dovoljenje za naložbo, ki naj bi bila zaključena letos, je občina že pridobila, nepovratna sredstva za njeno izvedbo pa bo skušala pridobiti na razpisuoperativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014 – 2020.

Projekt Mikrodaljinskega ogrevanja na lesno biomaso Kobarid bo občanom predstavljen na okrogli mizi, ki bo potekala v ponedeljek, 12. junija 2017, ob 19. uri v Domu Andreja Manfrede v Kobaridu.


 


Oglejte si tudi