Kidričevo

DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
15°C
Oceni objavo

21. februar- dan maternega jezika

V sredo, 21. 02. 2018, smo učenci  8. razreda OŠ Cirkovce obeležili dan maternega jezika. To je mednarodni spominski dan, namenjen spoštovanju lastnega in drugih  jezikov po vsem svetu.

Učenci smo razmišljali o našem maternem jeziku -  slovenščini. Z njim se srečamo ob rojstvu in se v njem najlaže izražamo. Strinjali smo se, da moramo svoj materni jezik spoštovati in ga ohranjati, saj se zavedamo, da je tudi slovenski jezik pomemben delček v mozaiku naše in svetovne kulturne dediščine. Svoja razmišljanja smo tudi zapisali. Izbrali smo tudi najlepše besede na šoli (od 1. – 9. razreda) in med njimi je najbolj izstopala beseda ljubezen.

Naš materni jezik – slovenščina je členjen na veliko narečij. Izdelali smo karto narečnih skupin, napisali smo dramsko besedilo v našem narečju, razmišljali pa smo tudi o tem, katere so bile naše prve besed, ki smo jih izgovorili.

1/3



Deset najlepših besed smo tudi zapisali na plakat in jih izobesili na šoli. Naši učiteljici Nastja Bat in Jerneja Kuraj si želita, da bi te besede čim pogosteje uporabljali v govoru.

Tosja Pišek in Miha Lah, 8. razred OŠ Cirkovce

 

Oglejte si tudi