DANES
22°C
12°C
JUTRI
19°C
15°C
Oceni objavo

Primer dobre prakse: Anhovo vabi z urejenim okoljem

Vseslovenska čistilna akcija "Očistimo Slovenijo v enem dnevu" je močno zaznamoval krajane Anhovega, saj se od takrat stalno prizadevajo za lepo in urejeno okolico.

V prvi akciji je Delovna skupina Anhovo, kakor so se poimenovali sodelujoči posamezniki, očistila predel od Mostu v Desklah do podjetja Terra, in sicer pas od ceste do Soče. Za vleko odpadkov iz soškega nabrežja so si pomagali s kultivatorjem in traktorjem. Naslednje leto se je ekipa zbrala na sestanku že v mesecu februarju. Opazili so namreč, da cesta skozi Anhovo postaja sprehajalna pot, zato so se odločili, da bodo očistili obrežje podrasti in trhlih dreves za lepši pogled na Sočo. Tri sobote, po sedem ur dnevno, so vztrajali na težko dostopnem desnem bregu Soče. Ves naravni material so položili na kup sredi travnika in prvič po dolgem času leta 2011 pripravili kresovanje. Očistili so tudi parkirni prostor, okolico pri podjetju Terra in pri kontejnerjih. V juniju so na vogalu križišča pri oglasni deski posadili 20 vrtnic za 20. obletnici slovenske samostojnosti. Ob poti navkreber proti železniški postaji so že leta 1981 posadili drevesa, ki danes sestavljajo čudovit drevored in ločijo obrtno cono od novega naselja.

 

V letu 2012 se je praksa ponovila: v februarju, ko je postalo za odtenek topleje, so začeli z urejevanjem in čiščenjem okoli lastnih hiš ter okolice. Takrat so se odločili, da počistijo okolico nekdanje trgovine in kontejnerjev kakor tudi soško obrežje. Urejevati so začeli tudi skupni prostor pri igrišču, položili so tlakovce, pod nadstrešek so postavili mizo in dve klopi, dobili so igrala in novo varovalno mrežo. V letu 2013 pa so poleg že omenjenih lokacij očistili tudi zid nad cesto s pomočjo anhovskih gasilcev in tako javnosti razkrili lep obok nad potokom. Aprila je prvo leto potekala akcija reševanja žab, ki jih je bilo res veliko, v letu 2014 nekoliko manj, je pa otrok bilo mnogo več. Zanje so na skupnem »placu« priredili zabavo, ki se je Anhovci z veseljem spominjajo, saj je bilo posebno doživetje, ko so se otroci s kresničkami okoli vratu svetlikali daleč naokoli.

 

Krajani Anhovega dokazujejo, da niso potrebne organizirane čistilne akcije. Pravijo, da ni problem narediti akcijo, temveč je večja težava okolico vzdrževati! Krajevna skupnost je opazila njihov trud in jim je vsekakor tudi pomagala, a želijo si več posluha. Domačini so pripravljeni skrbeti za urejen zunanji prostor svojih hiš kakor tudi širše okolice. Pravijo: »Če smo pripravljeni delati in stalno urejujemo ter lepšamo okolje, zakaj se tega ne podpira? Zakaj se praksa ne razširi na celotno krajevno skupnost? Ali ni lepo živeti v urejenem kraju? Cestni otok pri Globnem je obrasla trava…« Enkrat jim je na pomoč priskočilo podjetje INDE. Vsako leto se trudijo čistiti obrežje Soče, če bi dobili pomoč, bi lahko očistili tudi druge predele kraja. Ob tem se hitro spomnijo na Povezovalno pot treh svetišč, ki je nastala v polnem zagonu zanimive ideje, a po nekaj letih je pot na določenih delih zaraščena, saj se je ne vzdržuje. V skritih kotičkih se nahajajo mali, lepi, zanimivi spomeniki, a potrebno bi jih bilo očistiti in predstaviti. Nikakor ne pozabimo na zagnane posameznike naše krajevne skupnosti, kot so člani Društva Soška fronta, ki skrbijo za ostaline 1. svetovne vojne, ali Krajevna organizacija zveze borcev, katere člani so očistili pot do Goljevic. Sicer pa tudi v drugih zaselkih KS Anhovo Deskle krajani samoiniciativno organizirajo čistilne akcije.

1/22

Tudi nočno delo se je poleti prileglo. Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Tudi najstarejši sokrajani so pomagali... Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

...in seveda najmlajši. Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Posaditev 20 vrtnic za 20. obletnico samostojnosti Slovenije. Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Anhovo nas pozdravi z rožicami. Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Pogled na zaraščenost soškega obrežja 2011 Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

... in seveda najmlajši. Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Očiščena strma nabrežina Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Številne roke so pomagale... Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

... in seveda so se tudi grla odžejala. Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Košenje trave se ponovi večkrat na leto. Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Drevored iglavcev Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Urejevanje skupnega prostora na igrišču v letu 2012 Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Urejevanje skupnega prostora na igrišču v letu 2012 Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Urejevanje skupnega prostora na igrišču v letu 2012 Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Tudi najstarejši sokrajani so pomagali ... Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Tudi najstarejši sokrajani so pomagali ... Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

skupaj ... Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

... in seveda najmlajši. Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

Ko se je očistilo obrežje Soče, so pričeli s čiščenjem zidu nad cesto Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

in urejenim prostorom s klopco, kjer si marsikateri sprehajalece odpočije ... Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

... in ima čudovit pogled na Sočo. Foto: arhiv Delovne skupine Anhovo

 

V Delovni ekipi Anhovo so sodelovali otroci od 6. leta starosti, kakor tudi najstarejši krajani, stari čez 80 let. Pozimi, pravijo, je tudi zanimivo, sploh če zapade sneg in ga skupinsko kidajo. Na začetku Anhovega, kjer stojita tabla in klopca s posajenimi rožicami, pa se je v preteklosti že zgodila objestnost. Betonski smetnjak je bil najden v obrežju Soče, rože so bile povožene in kamni ukradeni. A Anhovci stalno skrbijo za urejenost, pa so tudi te težave hitro odpravili. S strani mimoidočih sprehajalcev dobivajo številne pohvale, opazili pa so tudi, da se turisti radi ustavijo pri klopci in opazujejo Sočo.

 

Delovna ekipa Anhovo pravi, da je vsak dobrodošel in se vsakemu posebej zahvaljuje za pomoč! 

 

Oglejte si tudi