DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Aktivno in zdravo staranje v Sloveniji

Kako izbrati učinkovite ukrepe?

Ljubljana, 17.6.2015

Klara Golja


Nacionalni inštitut za javno zdravje je v sodelovanju s projektnimi partnerji organiziral dvodnevno mednarodno strokovno srečanje projekta Aktivno in zdravo staranje v Sloveniji na katerem so domači in tuji strokovnjaki predstavili možnosti izvajanja ukrepov na različnih projektnih področjih.

Strokovnega srečanja se je udeležila tudi Občina Kanal ob Soči, katera je bila na srečanje povabljena kot primer dobre prakse izvedenih aktivnosti projekta Net-Age glede oskrbe starejših. Občina je prejela veliko pozitivnih spodbud za nadaljnje delo.

 

Na uvodnih govorih je evropski poslanec Alojz Peterle izpostavil, da nova demografska dejstva postavljajo na preizkus humanost, socialnost in pripravljenost za strateške razvojne odločitve. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak pa je povedala, da želijo skupaj z Ministrstvom za zdravje pripraviti nov sistem za dolgotrajno oskrbo ter okvir za novo pokojninsko reformo zaradi zagotavljanja dolgoročne vzdržnosti pokojninske blagajne.

 

Na okroglih mizah so udeleženci: predstavniki Evropskega parlamenta, Evropske komisije, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost RS (MDDSZ) in Ministrstva za zdravje RS (MZ) v javni razpravi predstavili poglede na razvoj staranja v kontekstu EU ter o socialnih, kulturnih, javnozdravstvenih in ekonomskih izzivih demografske revolucije v Sloveniji. Udeleženci iz različnih sektorjev in strokovnih področij dela, bilo jih je več kot 170, so se osredotočili na problematiko trga dela, upokojevanja, preventive padcev, pripravo na starost in dolgotrajno oskrbo. Razprava je tekla o tem, kako ukrepe oblikovati in jih vključiti v podlago za strategijo staranja. Predlogi rešitev so bili izbrani na terenu.

Občina Kanal ob Soči (Župan Andrej Maffi in vodja projekta Net-Age Klara Golja) je predstavila aktivnosti in rezultate projekta Net-Age ter vlogo občine pri podpori dejavnosti glede oskrbe starejših onemoglih oseb. NIJZ je pripravil SWOT analizo pilotskega modela občine, ki je bil pripravljen v času projekta Net-Age, in jo predstavil na srečanju. Poudarjene so bile ključne prednosti Občine. Pomembno je, da so bile v času projekta Net-Age, izvedene in zastavljene aktivnosti, ki naj bi se nadaljevale tudi v prihodnosti. V občini deluje mreža organizacij starejših in drugih organizacij, ki bistveno pripomorejo k zaznavanju različnih problemov na terenu. Zelo pomembno pa je, da lokalna skupnost financira obliko pomoči na domu. Nanizane so bile tudi nekatere možne težave in nevarnosti, kot so  ne dovolj velika koordinacija dejavnosti za posamezne uporabnike, časovna omejitev projekta in prekinjeno financiranje, premalo razvite druge storitve pomoči na domu in premajhna podpora neformalnim oskrbovalcem.  Nevarnost se je pokazala tudi v odsotnosti vira za financiranje v nadaljevanju projekta.

1/8

Foto: Matejka Maver Pregelj

Foto: Matejka Maver Pregelj

Foto: Klara Golja

Foto: Matejka Maver Pregelj

Foto: Matejka Maver Pregelj

Foto: Klara Golja

Foto: Klara Golja

Foto: Klara Golja

Občina Kanal ob Soči se bo še naprej vključevala v različne projekte, ki bodo omogočili boljšo kvaliteto življenja vseh generacij.

 

Oglejte si tudi