DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Planinski dom pod Ježo odprt

Po dveh desetletij prizadevanj in brezštevilnih prostovoljnih ur je PD Valentin Stanič Kanal v soboto, 30. junija, odprlo Planinski dom pod Ježo.
Otvoritve Planinskega doma pod Ježo, nekdanje obmejne stražnice, se je udeležilo res veliko število članov društva in drugih krajanov.  

Sicer pa je društvo od KS Kanal leta 1982 dobilo prvo pisarno v uporabo in jo, kakor so zapisali na svoji spletni strani, temeljito preuredilo pod vodstvom predsednika Jožeta Draščka. Člani društva so markirali in uredili poti na Lašček, na Jelenk, na Marijacel, na Korado, na Sveto Goro in na Globočak, pa tudi  iz Trente na Prehodavce.

Veliko so pomagali tudi sosednjim društvom. Denimo, pri gradnji koče pri Krnskih jezerih ter pri obnovi koče na Planini Razor. Že ves čas organizira številne dejavnosti, od izletništva do planinskih diapredavanj, razstav planinskih fotografij, planinskih večerov ...

Predvsem pa so si skoraj dvajset let prizadevali za prenovo obmejne stražnice Vogrinka, ki so jo pridobili v letih  1992 do 1996. Z neutrudnim prostovoljnim delom in vztrajnostjo so jo spremenili v lepo urejen in prijazen Planinski dom pod Ježo. 

1/2

Odprtje Planinskega doma pod Ježo. Foto: PD Valentin Stanič Kanal

Lep dan je privabil številne obiskovalce. Foto: PD Valentin Stanič Kanal

Kakor so zapisali v vabilu na oprtje, "je nekoč bila karavla. Ko so jo zapustili vojaki, je bila izpostavljena »neprijaznim obiskovalcem«. Po nekaj letih žalostnega propadanja smo jo prevzeli kanalski planinci in jo z velikimi napori ter ogromnim številom prostovoljnih ur preuredili v planinski dom".

Oglejte si tudi