DANES
22°C
14°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Občudovana letošnja prireditev »Mušje dirke«

Drugo nedeljo v avgustu je bil v Levpi, v športnem parku ob igrišču, 13. Gran prix Levpa, prireditev »Mušje dirke« Športnega kulturnega in turističnega društva Levpa.

Letošnja prireditev je odsevala v več pogledih miselnost ohranjanja vezi sodelovanja in združevanja, na kar sta uvodoma poudarila Aleksander Štrukelj, predsednik ŠKT društva Levpa, in Marko Bucik, podžupan Občine Kanal ob Soči.

            Dan pred poletno nočjo z Ansamblom Malibu so oblikovali uvodni otvoritveni nastop mladega harmonikaša Vida Žabarja iz Seniškega Brega, znanje domačinov, tekmovalci v dirkah in igrah z oslički in povezovalca, za tem dva umetniška bisera, twirlerke iz Športnega twirling kluba Deskle in Folklorna skupina Kal nad Kanalom.

            Domačini, ki se še spomnijo starih običajev, so prikazali, kako so včasih kmetje na hrbtu nosili bremena sena iz težje dostopnih senožet do skednja ali kope, težka od petdeset do sedemdeset kilogramov, zvezana z vrvjo. Ob prizorišču se je gradilo kopo, med popoldanskim dogajanjem pri osličkih, katero sta imela čast varovati "člana Prostovoljnega gasilskega društva Levpa".

            "Uradna člana novoustanovljenega PGD Levpa" sta postala zmagovalca druge točke tekmovanj z osli, Mušji šou, ekipa Drejšču in Baštonu iz Zabrda, v sestavi Aleš Šuligoj in Gregor Vončina. Tekmovalci so morali hitro v akcijo, v gasilsko opravo, po pisti usmerjati osla z oprtanima dvema vedroma vode do tarč, ki so čakale na »gašenje«. Ozadje tekmovanja je bila tudi hvaležnost PGD Avče in PGD Kanal, ki poskrbita za prevoz vode, ko jo v Levpi poleti vsakoletno večkrat zmanjka. Ostali zmagovalci so bili na drugem mestu ekipa Dva muša, Filip Skrt in Žiga Pavšič, iz Levpe, na tretjem ekipa Lam, Tolminski Lom, v sestavi Andrej Lepušček in Sandi Štrukelj.

            Pred tem je potekalo tekmovanje v dirkah, na kateri je zmagala Nuša Madon z Šmarij pri Braniku z oslom Sivkom, drugouvrščeni Jordan Bratuž iz Šempetra z oslom Borom in kot tretji Vasja Miklavčič iz Renč z oslico Ero. Zmagovalec tretjega dela oslovskih dirk, v tekmovanju v super težki kategoriji, kjer so se oslički primerjali z največjim in najtežjim oslom Cepcem, pod vodstvom Andreja Levpuščka, za ''pas velterske kategorije'', pa je zmagal Matjaž Orel iz Šmarij z oslom Sivkom. Prejel je večjo leseno samokolnico, ki mu jo je podaril član levpskega društva Tomšič Jušto. Zmagovalci so prejeli pokale, vsak tekmovalec pa je prejel medaljo in majico društva, z logotipom Občine Kanal ob Soči, največjim sponzorjem prireditve. Dogajanje na prizorišču je zelo lepo teklo, vanj sta se odlično vklopila in k temu prispevala tudi povezovalca Strašni Jože Kranjc in Marjan Malibu.

            Da pa je vse lepo teklo gredo zasluge dobremu sodelovanju med člani levpskega društva in krajani pod mirno toplo roko Aleksandra Štruklja. Povedal je, da so priprave na prireditev pričele potekati že februarja letos, formalne dva meseca prej, teden prej pa na prizorišču, kjer jih je bilo vsak dan aktivnih vsaj dvajset, na dan prireditve pa so prireditev izpeljali večinoma z okoli šestdesetimi člani društva. Zvečer so jim pri redarstvu priskočili na pomoč še nekateri člani PGD Avče. Zadolženi za različna dela na prireditvi so letos nosili majice, ki bodo tudi v bodoče prepoznavni znak prireditve, pod okriljem Občine Kanal ob Soči, ki jo bogati tudi dogodek iz tega konca občine. Zahvala med drugim sponzorjem tombole, poleg Občine Kanal ob Soči, ESAL-u, d. o. o., Salonit-u Anhovo gradbeni materiali, d. d., in Radku iz Bukovice.

1/12

foto: Mitja Berlot

foto: Mitja Berlot

foto: Mitja Berlot

foto: Mitja Berlot

foto: Mitja Berlot

foto: Mitja Berlot

foto: Mitja Berlot

foto: Mitja Berlot

foto: Mitja Berlot

foto: Mitja Berlot

foto: Mitja Berlot

foto: Mitja Berlot

            Nedeljsko doživetje polno lepih vtisov in okusov je ponudilo veliko. Zahvala sodelovanju in delovanju v prid, za kar se zavzema poleg drugih predsednik društva, ohranjanju in prenašanju, poleg znanj tudi lepih vrednot sodelovanja in občudovanja, v prihodnost. Ponovno je tako tudi dogodek na tem prostoru, ki povezuje stezice, ponudil občutenje topline uvodnih besed o sodelovanju in združevanju.

Oglejte si tudi