DANES
22°C
12°C
JUTRI
19°C
14°C
Oceni objavo

Spoštovane občanke in spoštovani občani!

Leto se bliža koncu, zato je prav, da se skupaj ozremo nazaj na uspešno leto 2013.

Čeprav nas je zima letos bogato obdarila s snegom, je zimska služba uspešno reševala prevoznost cest. V Kalu nad Kanalom smo doživeli pravo smučarsko sezono. Škoda, da ni vsako leto toliko snega, saj so se pridni prostovoljci zelo izkazali in dobro izkoristili snežne razmere.

 

S pustom se zima počasi poslavlja. Morščanski pust nas je spomnil, da je treba delati pošteno in za dobro ljudi, drugače….? In tega nasveta smo se v letu 2013 držali.

 

Srečo imamo, da se naša podjetja skozi krizo uspešno prebijajo in poskušajo preživeti. Občina Skladu za podporo drobnega gospodarstva, vsakoletno namenja sredstva, ki podjetjem pomagajo z ugodnimi brezobrestnimi krediti. S Salonitom smo podpisali pismo o nameri za izgradnjo obrtne cone. Občina je letos za štipendije desetim šolajočim v deficitarnih poklicih namenila 20.000 evrov in 500 evrov v regijski štipendijski shemi. V sodelovanju z Obrtno zbornico Nova Gorica želimo osnovnošolcem prikazati zapostavljene poklice, ki obetajo možnost zaposlitve.

 

S številnimi predavanji in delavnicami poskušamo občane spodbuditi za samostojno delo v kmetijstvu, turizmu in sadjarstvu. Pri tem aktivno sodeluje tudi TIC s sobotnimi tržnimi dnevi na tržnici v Kanalu. Z lastnim režijskim obratom skušamo cene javnih gospodarskih služb držati pod nadzorom (npr. cena vode je v Kanalu 0,21 evra, pri sosedih pa 0,87 evra). Občina je uspela vsako leto pridobiti okoli 1 milijon evrov nepovratnih EU sredstev. Uspešni smo bili na številnih razpisih (gradnja čistilne naprave in kanalizacije v Avčah, rekonstrukcija javne razsvetljave, muzej Melinki, vrtec v Kanalu, Poti miru …).

 

Uspešni smo bili v pogajanjih z Ministrstvom za obrambo, zato smo brezplačno pridobili stražnico Vogrinki in jo v uporabo predali Planinskemu društvu Valentin Stanič Kanal. V kratkem pričakujemo, da bomo skupaj z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Kanal od ministrstva pridobili tudi stražnico na Kambreškem.

 

Direkcija za ceste je pričela z gradnjo kolesarske povezave med Plavami in Solkanom. V dobrem letu dni bo kolesarska pot končana in bo tako zelo prispevala k varnosti kolesarjev. Zato se na občini pripravlja dokumentacija za izgradnjo Rekreacijsko turističnega centra Plave, ki bo zagotovil nekaj delovnih mest in zadržal turiste v naši občini. V zvezi s projektom smo v Desklah pripravili javno predstavitev za krajane, ki je bila dobro sprejeta.

 

Skupaj s Krajevno skupnostjo Kanal in Direkcijo za ceste smo pripravili zbor krajanov glede obvoznice, kjer so strokovnjaki natančno odgovorili na številna vprašanja prisotnih. Potrebna bodo številna usklajevanja s tistimi, ki se jih bo obvoznica najbolj dotaknila. Občinski svet Občine Kanal ob Soči je s šestnajstimi glasovi za podprl nadaljevanje priprave na izgradnjo obvozne ceste v Kanalu.

 

Veliko skrbi je namenjeno našim najmlajšim. Začeli smo s temeljito prenovo vrtca v Kanalu, ki bo trajala do pomladnih mesecev. Za naslednje leto pa se pripravljamo za obnovo vrtca v Desklah. Še vedno vzdržujemo tudi nadstandard pri prevozih otrok v šolo. Denar, ki smo ga namenjali novoletnim voščilnicam bo že drugo leto namenjen šolskima skladoma obeh osnovnih šol. Sklada skrbita, da v naših šolah ni lačnih otrok. Praznovali smo 50-letnico OŠ Deskle. Veseli smo, da je bilo letos v obeh šolah 46 prvošolčkov. Vsem staršem, ki imajo svoje otroke v vrtcih smo znižali ceno za en plačilni razred. Dodatno smo olajšali plačilo vrtca tudi vsem, ki imajo stanovanjski kredit.

 

Omeniti je potrebno tudi številne mlade, ki so se izkazali na državnih, evropskih in svetovnih tekmovanjih. Iskrene čestitke. Dobro so se izkazali tudi mladi v domačem kraju z organizacijo poletne plaže ob Soči, ki je privabila obiskovalce z vseh koncev.

 

Enako pomembna nam je tudi skrb za starejše. Ker je izgradnja doma zaradi številnih prostih mest v obstoječih domovih popolnoma neutemeljena, smo močno okrepili pomoč na domu. Občutno smo znižali ceno pomoči na domu (3,80 evra), trem oskrbovalkam smo nabavili terenski vozili Panda in okrepili patronažno službo. Dogovarjamo se tudi za oskrbo ob sobotah in nedeljah. V veliko pomoč sta nam društvi upokojencev s prostovoljci v projektu Starejši za starejše.

 

Na otvoritvi Kogojevih dnevov nas je s svojo prisotnostjo počastil stoletnik Boris Pahor. S svojo razstavo pa častni občan, osemdesetletni Pavel Medvešček.

 

Ob dnevu prostovoljstva, 5. decembru, se iskreno zahvaljujem številnim posameznikom in društvom, ki skrbijo, da je ta plemenita dejavnost v naši občini na visokem nivoju. Čestitke tudi gasilcem ob praznovanju 150-letnice gasilstva v Kanalu.

 

Zahvaliti se moram vsem občankam in občanom, ki so s svojimi prispevki, vsak na svojemu področju, obogatili leto 2013. Prepričan sem, da bomo s skupnimi močmi uspešni tudi v letu 2014.  

Želim vam miren in blagoslovljen božič in srečno, zdravo ter uspešno leto 2014.

 

   

                                                                                                                                    Župan Andrej Maffi

 

Oglejte si tudi