DANES
22°C
12°C
JUTRI
20°C
13°C

Osnovna dobrina - voda

Čeprav je bila požarna ogroženost razglašena v začetku meseca marca, je padavin primanjkovalo že mesece prej. Večjo količino padavin smo zabeležili v drugi polovici lanskega oktobra. V naslednjih petih mesecih pa je skupaj padlo manj dežja, kot ga je nato spet padlo meseca aprila.

Tekst: Leon Dugar, predsednik PGD Avče


Na področjih, kjer je deževnica poglavitni vir pitne vode, je te začelo kmalu primanjkovati in to se je zgodilo tudi na požarnem območju Prostovoljnega gasilskega društva Avče. Po pogodbi z občino smo pitno vodo prebivalcem začeli dostavljati v že drugi polovici novembra, takrat je vozilo opravilo dve vožnji na dan.


Dežja je bilo v decembru samo za vzorec in pred božicem smo dostavljali že po pet cistern na dan. Novo leto ni prineslo spremembe in januar je minil v enakem ritmu. Medtem, ko je v vipavski dolini veter dosegal hitrosti 150km/h in več, so nam pri dostavi vode nagajale nizke temperature in zameti snega. Višek pa je sušno obdobje doseglo v mesecu marcu, ko je bila po celotni državi razglašena velika požarna ogroženost. Med izvajanjem požarne straže smo opravljali že po enajst prevozov pitne vode na dan.


Med zimsko sušo smo zabeležili več kot 270 prevozov vode - Podkras. Foto: PGD Avče


Prve kaplje dežja v aprilu pa so prinesle olajšanje. Skupaj smo med zimsko sušo zabeležili več kot 270 prevozov, kar pomeni skoraj 1.800 kubičnih metrov vode. Dostavljali smo jo na 95 različnih naslovov, največkrat v rezervoar naselja Levpa. Za prevoze in vzdrževanje pa je bilo porabljenih več kot 500 ur prostovoljnega dela. V službi ljudstva - na pomoč!

Oglejte si tudi