DANES
22°C
12°C
JUTRI
20°C
13°C
Oceni objavo

Komemoracija ob 70. obletnici padlih domačinov v Anhovem

Po krutem žledu v začetku februarja je na kraj Deskle posijalo tudi sonce. Ravno na tisti dan, 13. februarja 1944, ko so pred 70. leti izgubili moža, sina, brata, soseda in tovariša.

Tekst: Božo Lovišček

 

V dopoldanskem času je krajevna organizacija ZB Deskle z osnovno šolo, taborniškem rodom Odporne želve in harmonikarji pripravila komemoracijo pred kulturnim domom v Desklah. Zbralo se je veliko vaščanov, ki so prisluhnili programu, ki je bil pripravljen na temo ubitih krajanov tistega časa.

 

Po uvodni pesmi ''Šivala je deklica zvezdo '' pevskega zbora osnovne šole Deskle je sledil opis o poboju krajanov, ki ga je v nagovoru podal predsednik organizacije Zveze borcev. S pozdravno besedo se je na ta dogodek spomnil tudi predsednik krajevne skupnosti, ki je lepo povezal takratni dogodek in današnji čas.

 

Vrstile so se recitacije, pa tudi zvoki harmonike. Ob zaključku smo v spremstvu praporjev, tabornikov in krajanov odnesli venec do spomenika na desnem bregu reke Soče. Z minuto tišine in pozdravom praproščakov smo se poslovili od padlih krajanov. Spomnili smo se tudi na članice ubite družine Jug v bližnji vasi Skale. Delegacija je v spremstvu tabornikov odnesla rože na obeležje ob železniški progi.

1/2

Komemoracija ob 70.obletnici padlih domačinov. Foto: Božo Lovišček

Komemoracija ob 70.obletnici padlih domačinov. Foto: Božo Lovišček

 

Po vojni, leta 1948, je bila v kraju ustanovljena organizacija Zveza Borcev NOB. V naslednjem desetletju so se odločili in postavili spomenik padlim v drugi svetovni vojni na tem območju in tam smo ga ohranili do danes.

 

Leta 1979 pa je krajevna skupnost sprejela sklep, da bo datum 13. februar postal dan praznovanja v krajevni skupnosti. Letos praznujemo 35 let praznovanja in ohranjanja vrednot NOB, ter spominov na ta dogodek.

 

 

Oglejte si tudi