DANES
22°C
14°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Super tatkoti s super mentorico

Pravijo, da so njihove največje oboževalke upokojenke, ampak s svojim simpatičnim nastopom navdušujejo tako mlade, kot nekoliko starejše.

Gotovo najbolj nasmejejo svoje otroke, ki prav tako nastopajo v plesni skupini. Po trditvah plesne mentorice, Tanje Simčič Makuc, navdušujejo kamorkoli pridejo.

Plesna skupina Tatkoti se je izoblikovala po zaslugi Jožice Stanič, plesalke pri Tincah. Pri sestavljanju programa za vsakoletno plesno revijo, ki jo organizira prav Plesna skupina Tince,  je pomislila na ples fantov ali moških, ki bi ga izpeljali kot nekakšen skeč. Tanja se je takoj spomnila na očete otrok, ki jih poučuje ples in že po prvem nastopu Tatkotov v Desklah so zadeli terno, saj so navdušeni gledalci s ploskanjem preglasili glasbo, na katero so plesali. Kot sami pravijo, so bili na začetku simpatični prav zaradi nerodnosti.

 

Tatkoti imajo za seboj kar nekaj nastopov na prireditvah v domači občini. Poznajo jih že naokoli in jih vabijo vsepovsod, ampak zmanjkuje jim časa, da bi vse nastope sprejeli. Večinoma plešejo takrat, ko nastopajo tudi njihovi otroci. Skupina nima rednih treningov, saj nimajo ustreznega prostora na razpolago (telovadnica v Desklah je precej zasedena). Člani se z mentorico dobijo nekajkrat pred nastopi, zadoščajo jim štiri vaje, da odplešejo, kot so vadili. Tanja je nanje zelo ponosna. Tatkoti plešejo za zabavo in druženje, to je njihov hobi.

 

Prvi mož skupine je Boštjan Zidarič, vsestranski plesalec z ritmom in idejami. Z njim ni nikoli dolgočasno, saj se z njim nasmejejo do solz, pravi Tanja. Branko Paravan je najbolj vesten, nikoli ne zamuja na treninge in uživa v plesu. Gorazd Černuta je dober plesalec in tisti na katerega se lahko zaneseš, vedno reče  »ni problema, bomo zrihtal« in že je urejeno. Marko Štendler se vedno trudi, da se koreografije nauči tako kot je treba, da zadevo perfektno obvlada. Slavko Lazar je človek, ki nikoli ne komplicira, njemu je vse OK in seveda ima dober ritem. Mitja Bašelj se je letos pridružil in takoj navdušil, saj se je brez težav vse naučil. Letos je imel premor Jani Koncut. Tanja pravi, da ima v skupini šest dobrih prijateljev, brez katerih si svojega življenja ne zna več predstavljati, saj se z njihovimi družinami veliko družijo. Preživeli so že vikend v Koritnici, obeta se jim še eden s kondicijskimi in plesnimi pripravami.

1/6

Po plesni točki ena gasilska (Likof košnje Vrtače). Foto: Damijan Simčič - Zoso

Tanja s skupino najmlajših plesalcev. Foto: Damijan Simčič - Zoso

Mentorica plesnih skupin v Desklah in Kanalu Foto: Damijan Simčič - Zoso

Hip hop mame. Foto: Damijan Simčič - Zoso

Asja v ospredju. Foto: Damijan Simčič - Zoso

Asja ima ples v genih. Foto: osebni arhiv

 

Tanja Simčič je v sklopu Plesne šole KRE-art pred tremi leti pričela s poučevanjem plesa predšolskih otrok v Desklah. Začela je s skupino desetih otrok, v šolskem letu 2012/2013 pa se je število otrok povečalo na 72 in skupina se je razširila tudi v Kanal. Pravi, da končno dela nekaj, kar jo veseli. Otroci jo napolnijo z energijo, z njimi uživa. Zanjo je nekaj najlepšega, ko vidi sproščene in srečne otroke, ki ponosno odplešejo naučeni ples. »Ko na nastopih zagledam polno dvorano, me za trenutek preleti strah in pomislim, kaj če se bodo ustrašili, kaj če bodo jokali, ker v tej množici ne bodo videli staršev, a vedno se izkaže, da je moja skrb odveč.«

 

Ples je Tanjina velika ljubezen. Že kot otrok je vedno plesala. Takrat so v šoli imeli plesni krožek Ritmiko in aerobiko, ki je bil zanjo najboljši šolski predmet. Potem se je zgodilo nekaj fantastičnega, poudari, hči Asja. Bila je mlada mamica z veliko energije. Z dojenčico je ves čas plesala po hiši, kasneje ko je hčerka odraščala, sta imeli plesne nastope kar v dnevni sobi. Vedela in želela si je, da bo hči nekega dne postala plesalka, kajti imela je ritem, stil, ideje. Želja se ji je izpolnila, Asja je odlična plesalka, plesno pot je začela pri plesni šoli Rebula, kasneje pa v plesnem klubu Kre-art. »Z Damjanom jo popolnoma podpirava in spremljava na tekmovanja.«

Tanjo je ples zasvojil, tako da je spet začela plesat pri hip hop mamah, ki jih je takrat vodila njena dobra prijateljica, ustanoviteljica plesnega kluba Kre-art, Kristina Fabijan. Prvo leto so postale državne podprvakinje, drugo leto državne prvakinje in evropske podprvakinje… Tanja še pripomni, da ji je plesni klub Kre-art zaznamoval življenje in doda: »Ples je govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe in lahko predstavlja stil človekovega življenja, kajti z vsakim gibom se v človekovi duši ustvarja zadovoljstvo. Zato vsem polagam na srce, plešite, naj vam ne bo nerodno!«

 

Tanjo so izkušnje pripeljale do spoznanja, kaj v življenju zares šteje; z izrednim čutom za sočloveka je postala prepoznavna tudi kot organizatorka dobrodelnih prireditev in dejanj, saj zbira obleke in različne potrebščine za ljudi v stiski.

 

Oglejte si tudi