DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Rado-vednice

V desklanski knjižnici je bila v ponedeljek, 12. decembra, predstavitev nove knjižne izdaje založbe Educa, Rado-vednice, avtoric Sabine Volk in Tanje Faletič.
Avtorica pesmi za otroke je Sabina Volk, profesorica filozofije in sociologije, ki se poleg pisanja pesmi in proze, ukvarja tudi s fotografijo in snemanjem kratkih filmov, deluje pa na področju kulture v Novi Gorici. Avtorica ilustracij pa je mlada novogoriška ustvarjalka Tanja Faletič, ki je imela že kar nekaj samostojnih razstav, sedaj pa je študentka 1. letnika Visoke šole za dizajn, smer vizualne komunikacije.

Predstavitev knjige in njenih avtoric je potekala v sproščenem vzdušju in ob kitarski spremljavi Andraža Fileja. Avtorici sta pripovedovali o svojih začetkih, poteku ustvarjanja in o celotnem procesu, kako pride do izida knjige. Sabina Volk je namreč pesmi napisala »na dušek«, prav v pričakovanju svojega prvega otroka, hčerke Sofije, za kar pravi, da je knjigica hčerkino darilo zanjo. Tanja pa se je svojega likovnega dela lotila na raziskovalni način, saj se je poučila o vseh rastlinah iz pesmi in jih nato na nazoren, realističen način narisala z barvicami. Originalne Tanjine risbe so bile tudi postavljene na ogled ob predstavitvi.

Otroška pesniška zbirka Rado-vednice je opus 25-ih štirivrstičnic, ki se začenjajo na črke slovenske abecede in vsaka črka predstavi določeno rastlino. Poleg pesmice je še ilustracija, ki je nujen del v literaturi za malčke. Štirivsrtičnice bodo z veseljem prebirali starši svojim otrokom, saj so pesmice kratke in tako primerne za najmlajše otroke (okoli dveh let), ki še ne poznajo črk. Mali otroci zelo dobro sprejemajo kratke tekste ob zanje primerni likovni podlagi. Primerne pa so tudi za malce starejše malčke (5. - 6. let), ki črke spoznavajo in se tako na neformalen način, preko igre in branja, učijo črk in abecede.

1/2

Ilustracije za Rado-vednice je prispevala Tanja Faletič. Foto: Danila Schilling

25 Rado-vednic Sabine Volk. Foto: Danila Schilling

Avtorici sta na svoj izdelek ponosni, pravita pa, da pri izidu knjige ni pomemben le občutek avtorja, temveč tudi želja po sprejetosti in predvsem želja, da pride knjiga do bralca.

Sabina je jeseni postala mamica tudi punčki Zoji, tako da si lahko v prihodnje nadejamo nove knjižne izdaje, ki bo morda nadaljevala v podobnem stilu z naslovom Vedo-željnice...

Oglejte si tudi