JUTRI
24°C
10°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

Knjiga - priložnost za pogovor o nasilju v družini

V soboto, 24. novembra, je knjižnica v Desklah odprla vrata, da predstavi knjigo Obžalovanje avtorice Vesne Karlin. Vstopilo je veliko število bralcev, krajanov in občanov. Sejna soba zraven knjižnice je bila tokrat premajhna, da bi lahko sprejela vse obiskovalce. Zato smo na široko smo odprli oboje vrat in stole namestili tudi na hodniku.

Tekst: Danila Schilling, Kulturno društvo Svoboda Deskle

Pogovor je vodila Ana Trifunović Černe iz Goriške knjižnice, ki je avtorico Vesno Karlin pohvalila za izjemno dobro napisan roman – resnično zgodbo o nasilju v družini, še posebej ob dejstvu, da ni pisateljica in da je to njena prva knjiga. Glasbeno pa je predstavitev oplemenitila flavtistka Ana Breščak.

O nasilju v družinah se še vedno premalo govori, še manj je pa tistih žrtev, ki bi poiskale pomoč, kadar so same priče teroriziranja, zato je knjiga Obžalovanje lahko tudi spodbuda vsem, ki so se znašli v stiski.

Resnična zgodba o nasilju v družini, ki se je dogajalo pred več kot 30 leti, in pretresljiva knjiga, ki je morala najti mesto na knjižnih policah. V naši knjižnici imamo dva izvoda te knjige, a od dneva nakupa nista »preležali« noči v knjižnici, nasprotno, že več mesecev sta namreč zelo iskano branje. Knjiga Obžalovanje je uvrščena tudi na seznam Primorci beremo 2012 skupnega projekta primorskih knjižnic, ki je trajal od 23. aprila do 10. novembra.

Na spletu v zgodovinskem pregledu Nasilje nad ženskami in otroki, Mojca Urek 2012, preberemo, da je Bleiweis okrog leta 1900 napisal: »Nasvet ženskam, kadar mož razgraja: vzamejo naj vodo v usta ter jo drže, dokler je mož hud, da ne bodo mogle jezikati.«


Spremno besedo k Odrekanjem je napisala dr. Mojca Urek in v njej lahko preberemo, da je še leta 1985 uradna delegacija žensk na Svetovnem kongresu žensk v Nairobiju poročala, da v Jugoslaviji ne obstaja niti en samcat primer nasilja nad ženskami. Vse do konca osemdesetih let prejšnjega stoletja se pretepanja, zlorab ali mučenja v družini ni posebej ali kakorkoli resno obravnavalo. Socialne delavke so pogosto videle ali slutile, za kaj gre, vendar niso vedele, kako ravnati, improvizirale so, kot so vedele in znale, pogosto pa tudi obrnile glavo proč.

Od tistih časov se je vendarle marsikaj spremenilo, a pretiran optimizem nad doseženim je odveč, poudarja Urekova, kakor dokazujejo ugotovitve nacionalne raziskave iz leta 2010 o pogostosti in tipu nasilja nad ženskami v zasebni sferi v Sloveniji in o njihovih odzivih na nasilje. Knjigo Obžalovanje priporoča kot obvezno branje vsem socialnim delavkam, psihologom, zdravnikom in zdravnicam ter študentom in naj bo v oporo vsem, ki so preživeli podobne izkušnje. Uvrščena je med izbirno literaturo na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani, v branje pa jo priporoča tudi Društvo za nenasilno komunikacijo.

Da nasilje nad ženskami obstaja, nam pove tudi spletna stran Statističnega urada Slovenije v posebni objavi 22. novembra 2012. Številke so naslednje: nasilje v družini je lani utrpelo 1584 žensk, umorjenih pa je bilo 10. Na koncu pogovora smo ugotovili, da smo s predstavitvijo knjige, sicer nenačrtovano, obeležili Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, saj je bil ta naslednji dan, 25. novembra. Ta dan je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1981 razglasila za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami v spomin na tri sestre Mirabal, politične aktivistke v Dominikanski republiki, ki so se uprle diktatorju Rafaelu Trujillu in bile zaradi tega leta 1960 brutalno umorjene.

Vesna Karlin pa nam je pred slovesom še zaupala, da že piše naslednjo knjigo, več kot to, da bo knjiga o odnosih, pa nam ni zaupala.


Obžalovanje Vesne Karlin obvezno branje o nasilju v družini. Foto. KD Svoboda Deskle

Oglejte si tudi