DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Internet „djla“

V poletnih mesecih, ko se je večina občanov predajala uživanju ob morju, je kanalska občina skupaj z družbo KATE-Wing vzpostavila brezžično internetno omrežje po skoraj celotni občini.
Po mnogih neuspelih poskusih z dosedanjimi ponudniki internetnih storitev in po zavrnitvi projekta severnoprimorskih občin na razpisu Ministrstva za visoko šolstvo smo z družbo KATE-Wing le našli skupen jezik in pričeli z izgradnjo brezžičnega omrežja.

 

V prvi fazi smo postavili šest oddajnikov, ki nudijo dostop do interneta in IP telefonije in so preko optičnega kabla vezani na centralo v Novi Gorici. Postavili smo tudi 'online web' kamero, ki si jo lahko ogledate na www.lookaway.net. S prvo fazo smo tako pokrili več kot 70 odstotkov občine.

 

V drugi fazi nameravamo pokriti še preostali del občine, postaviti še drugo 'online web' kamero ter za del občine zagotoviti televizijski signal. V turistične namene bomo v centru Deskel in Kanala vzpostavili brezžično točko dostopa do interneta in elektronske pošte.

 

S postavitvijo brezžičnega internetnega omrežja želimo omogočiti uporabo interneta vsem, tudi tistim, ki zaradi tehničnih razlogov tega do sedaj niso mogli. Samo omrežje bo koristilo režijskemu obratu, saj je omogočen nadzor črpališč, vodohranov in čistilnih naprav kar preko interneta. Koristilo bo tudi vsem šolarjem, dijakom ter študentom saj se zavedamo, da je v današnjem času internet nuja in ga zato želimo pripeljati v vsako gospodinjstvo.


Oddajnik brezžičnega omrežja Rodež. Foto: Marko Maffi.

 

Čeprav se je izgradnja internetne povezave za celotno občino pred tremi meseci zdela nemogoča, se danes lahko pohvalimo s kvalitetno storitvijo interneta, IP telefonije ter kmalu tudi internetne televizije. No, včasih pa le drži: nemogoče, je mogoče!

 

Avtor teksta: Marko Maffi, pooblaščeni predstavnik občine za brezžično internetno omrežje

Povezave

www.lookaway.net

Oglejte si tudi