JUTRI
19°C
14°C
PET.
22°C
13°C
Oceni objavo

Energetsko učinkovita prenova javne razsvetljave

Neustreznost, predimenzioniranost, v določeni meri dotrajanost javne razsvetljave so besede, ki so odgovorne osebe Občine Kanal usmerile, k razmišljanju o rekonstrukciji javne razsvetljave. Projekt ima korenine že v letu 2010, ko je bil opravljen prvi bolj sistematičen popis, izdelan kataster ter prvi projektantski popisi za celovito prenovo javne razsvetljave. Izvedba rekonstrukcije se je takrat ustavila pri denarju.

Tekst: Boštjan Mljač, dipl. ing. gosp., vodja projektov GOLEA 


Država je občinam po eni strani s strogo zakonodajo podala visoke cilje glede varčevanja na področju javne razsvetljave, po drugi pa odlašala z razpisovanjem namenskih nepovratnih sredstev. Prilika se je pokazala leta 2011, ko je Ministrstvo za gospodarstvo objavilo razpis za pridobitev nepovratnih sredstev, na katera je občina čakala. S skupnimi močmi smo Občina Kanal ob Soči, agencija GOLEA in projektantsko podjetje Bonnet d.o.o. pripravili potrebno dokumentacijo za uspešno kandidiranje na omenjeni razpis. Od pristojnega ministrstva je občina prejela sklep o odobritvi sredstev in podpisala pogodbo o sofinanciranju.

Od 1007 svetilk, kolikor jih sedaj osvetljuje ceste in javne površine v občini,  jih bomo v prvi fazi zamenjali 591. Gre za najbolj potratne svetilke. Investicija v izvedbo prve faze znaša 304.387 evrov, od tega bo občina pridobila 83.629 evrov nepovratnih sredstev. V investicijo je vključena: demontaža obstoječih svetilk z odvozom, namestitev varčnih in okolju prijaznih svetilk vključno z oporišči ter regulacijo, zamenjava dela kablov, rekonstrukcija in predelava nadomestne pomožne opreme, uvedba računalniškega programa za energetsko knjigovodstvo javne razsvetljave in priklop svetilk


Ostalo razsvetljavo bomo rekonstruirali postopoma do konca leta 2016, ko mora biti po obstoječi zakonodaji prilagojena vsa razsvetljava cest in javnih površin. Nove svetilke bodo zasenčene, torej ne bodo svetile nad vodoravnico. Za občane to pomeni manj vsiljene svetlobe v bivalne prostore, po drugi strani pa bo svetloba usmerjeno svetila tja, kjer je res potrebna - na cesto. Cilj je, da se s prenovo doseže ekonomično zmanjšanje porabe elektrike. Z novimi varčnimi svetilkami bo kanalska občina praktično prepolovila sedanjo letno rabo električne energije, pbenem pa se bodo zmanjšale tudi emisije ogljikoveda dioksida (CO2).

Občina gleda v prihodnost in išče rešitve na področju zmanjšanja rabe energije tudi javnih objektih. Nenazadnje je pridobila nepovratna sredstva na razpisu Petrola za izdelavo energetskih pregledov vrtca v Desklah, ter kanalske in deksljanske osnovne šole s pripadajočima telovadnicama. Energetski pregledi bodo ponudili odgovore glede ukrepov. Naslednji pomemben korak pa bo izvedba sanacije posameznih javnih objektov.

GORIŠKA LOKALNA ENERGETSKA AGENCIJA-GOLEA

Mednarodni prehod 6, Vrtojba

5290 Šempeter pri Gorici, Slovenija

E-mail: bostjan.mljac@golea.si

Telefon: +386 (0)5 393 24 62

GSM: +386 (0)31 711 163

Oglejte si tudi