Horjul

JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Praznovanje na Vrzdencu

Ob letošnjem žegnanju na Vrzdencu 11. avgusta je bilo še posebej slovesno. Praznovali smo 280. obletnico ustanovitve kuratnega beneficija (trajno ustanovljena cerkvena služba), ki je bil na Vrzdencu ustanovljen 26. aprila 1733, in 170. obletnico rojstva Cankarjeve matere Neže Pivk.
V pripravah na praznovanje so letos potekala obsežna obnovitvena dela na cerkvi sv. Kancijana. Junija so dotrajano opečno kritino zamenjali z novim bobrovcem, dopolnila se je ozemljitvena in strelovodna inštalacija, opravila so se tudi slikopleskarska dela na cerkvi in deloma na zvoniku, prebelili so cerkveno ladjo, kor in zakristijo ter prebarvali vsa okna. Obnovili so starinski prt, izdelan verjetno še v času beneficija, in krstni kamen iz 17. stoletja, prvotni krstilnik iz ljubljanske stolnice, ki je bil na Vrzdenec prinesen leta 1733. Izdelali so hidroizolacijo temelja kamna in nov medeninast pokrov. Ob praznikih bo kamnoseško mojstrovino poudarila nova osvetlitev pod korom. Vsa obnovitvena dela so potekala po navodilih zavoda za spomeniško varstvo iz Ljubljane.
Somaševanje in blagoslov obnovitvenih del je ob prisotnosti domačega župnika Janeza Smrekarja in rojaka msgr. Janeza Zupeta vodil stolni dekan, prelat in zlatomašnik Vinko Vegelj. V kulturnem programu ob koncu sv. maše je nastopil slovenski pesnik in igralec Tone Kuntner, ki je predstavil življenje Cankarjeve matere in naše rojakinje Neže Pivk. Po sv. maši je sledilo veselo druženje za cerkvijo. Vsem, ki so kakorkoli prispevali pri obnovi strehe in drugih obnovitvenih delih, s finančnimi sredstvi, lesom ali s prostovoljnimi delom, se odbor za obnovo cerkve na Vrzdencu iskreno zahvaljuje.
1/3



 

Evgen Simonišek 

Oglejte si tudi