JUTRI
24°C
11°C
NED.
23°C
13°C
Oceni objavo

Jesenski izlet horjulskih upokojencev v Podravje

Tradicija naših upokojencev je, da smo na zbirnem mestu vedno pravočasno. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, zato smo se v soboto, 25. oktobra, iz domačega kraja odpeljali ob točno dogovorjeni uri.

V smeri Štajerske je bila naša prva postaja Tepanje. Ustavili smo se pri cerkvi sodobne gradnje Sv. družina, ki je v resnici malo večja kapelica. Svoje mesto je na tem zemljišču dobila leta 1972, obnovljena pa je bila leta 2002. Njena »predhodnica« je stala nekoč v Slovenskih Konjicah, vendar je neki gospod kupil zemljo skupaj s kapelico in je želel to odstraniti. Takratni župan in arhidiakon sta se dogovorila, da jo lahko poruši, če bi se le dobilo mesto drugje. Ta možnost se je pokazala, ko je neka vernica brezplačno podarila svojo zemljo.

Značilnost tega kraja je oživljanje ljudskega izročila skozi razne ljudske pesmi iz domačega kraja in okolice. Trije predstavniki so nam zapeli nekaj čudovitih ljudskih pesmi, za nameček pa so postregli s kavico, z domačim vinom in s pecivom.

Naslednji cilj je bil Sv. Jurij ob Ščavnici, kjer smo si ogledali Oljarno Kocbek, pokusili različna olja in druge dobrote ter si nekaj od tega tudi nabavili za domačo uporabo.

V bližini cerkve na Stari gori stoji obnovljen vetrni mlin in muzej kmečko-obrtniškega orodja. Oboje smo si z zanimanjem ogledali. Od slednjega se nikakor nismo mogli posloviti, kajti precejšen del upokojencev si je z nostalgijo ogledoval orodja, ki so jih uporabljali naši predniki in jih današnja generacija ne pozna.

Sledil je ogled središča Sv. Jurija ob Ščavnici, kjer nas je sprejel trenutno še aktualni župan tega kraja in nas povabil v novejši Kulturni dom – posvečen domačinu Edvardu Kocbeku. Po kratkih uvodnih županovih besedah in ogledu filma o Kocbeku ter njegovi zgodovini smo se odpravili dalje. Sledil je še priljubljeni del vsakega upokojenskega izleta: kosilo s prijateljskimi pomenki. To je bilo v urejenem in sodobnem gostišču Pri Antonu v kraju Cerkvenjak. Tu nas je pričakala sorodnica neke naše upokojenke, nam prinesla domače pecivo in zapela nekaj ljudskih pesmi. Z veseljem smo ji prisluhnili in ji v nadaljevanju tudi pomagali s skupinskim petjem.

Celoten jesenski izlet je potekal brezhibno in po dogovorjenem načrtu. Vzdušja ni moglo pokvariti niti kislo vreme, ki nas je vsake toliko časa pripravilo do dodatnega protiprehladnega ukrepa. Sicer pa smo upokojenci generacija, ki nas že drobne radosti lepo preživetega dneva pripeljejo do boljšega počutja in razpoloženja.

 

Olga Gabrovšek

Oglejte si tudi